Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Μυστικές διαδρομές στο Σούνιο

Μυστικές διαδρομές στο Σούνιο

Το Σούνιο είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα σημεία επάνω στην γη, ένας χώρος δύναμης, ασύγκριτης αρμονίας, όπου ο άνθρωπος προσπαθώντας να δοξάσει τον θεό, δημιούργησε μια εκπληκτική συμφωνία με τα στοιχεία της φύσης.  

Το ηλιοβασίλεμα ανάμεσα στις εμβληματικές κολώνες του ναού του Ποσειδώνα, δημιουργεί πραγματικό ρίγος, ενώ δεν μπορούν να του αντισταθούν ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο, που έρχονται εδώ έστω και για ελάχιστη ώρα. Όμως ο θαυμάσιος αυτός ναός είναι ένα μόνον από τα μαγικά αξιοθέατα του Σουνίου. Υπάρχουν πολλά ακόμα μυστικά να αποκαλύψει ο ταξιδιώτης σε αυτόν τον παράδοξο τόπο.


Η θεωρία του Χάους, στο Σούνιο

Ίσως να μην βρείτε την θεωρία του Χάους ερχόμενοι στο Σούνιο. Τι θα λέγατε όμως αν ανακαλύπτατε το ίδιο το Χάος; Πέρα από το πολύ σημαντικό ενάλιο τοπίο του, το Σούνιο είναι και ένας εκπληκτικός δρυμός, και μάλιστα αναγνωρισμένος και προστατευόμενος ως Εθνικός Δρυμός. Μέσα σε αυτό το καταπράσινο και μυστηριακό τοπίο, με μια μαγική και πολύ εύκολη πεζοπορική διαδρομή θα ανακαλύψετε ένα μοναδικό φαινόμενο. Στην καρδιά του δρυμού υπάρχει ένα εκπληκτικό βάραθρο, το οποίο ονομάζεται Χάος! Πρόκειται για πολύ εντυπωσιακό άνοιγμα στην γη, πολύ κοντά στις στοές των αρχαίων μεταλλείων. Το Λαύριο, το οποίο συνορεύει με το Σούνιο, οφείλει το…λαύρο όνομά του στις φωτιές από τα καμίνια για την επεξεργασία των μετάλλων. Το βάραθρο Χάος δεν πρέπει να υπήρχε στην αρχαιότητα, γιατί δεν το αναφέρουν οι πολυγραφότατες πηγές που αναφέρονται στο Σούνιο. Έχει βάθος περίπου 70 μέτρα και μια πολύ εντυπωσιακή κυκλική διαδρομή σας επιτρέπει να το δείτε σε όλο του το μεγαλείο. Πρέπει να δημιουργήθηκε από την υποχώρηση της οροφής του, σε κάποια στιγμή στον μεσαίωνα. Ίσως να υπήρχε είσοδος για το σπήλαιο, η οποία καταστράφηκε με την καταβύθιση, γιατί υπάρχει μαρτυρία για ένα ευρύχωρο ιερό σπήλαιο στην καρδιά του δάσους του Σουνίου, που ίσως να ταυτίζεται με το Χάος. Πάντως στους ιστορικούς χρόνους εδώ ήταν στοές ορυχείων, όπως φαίνεται από τις τρύπες που βλέπει ο επισκέπτης στους τοίχους του βαράθρου.


Από τις ρεματιές στον αρχαίο πλούτο

Το ίδιο αυτό μονοπάτι, το οποίο αρχίζει από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, με πολύ λίγη και άκρως ευχάριστη και αναζωογονητική πεζοπορία, φτάνει κανείς στα αρχαία πλυντήρια μετάλλων, όπου γύρω η αρχαία σκουριά έχει βάψει τα πετρώματα. Ο τόπος έχει και γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι στοές του Λαυρίου ήταν ο ουσιαστικός λόγος του πλούτου των Αθηνών και η κινητήρια δύναμη πίσω από την περιβόητη αθηναϊκή συμμαχία. Η θέα προς την Τζια είναι μοναδική, ενώ η σιγαλιά που επικρατεί και το κελάρυσμα των νερών είναι απίστευτης ομορφιάς και γαλήνης. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει το εκκλησάκι της Αγίας τριάδας, το οποίο είναι κτισμένο σε θέση πανάρχαιου ιερού. Ο τόπος αναδύει μια αίσθηση δύναμης και μια ευεργετική ενέργεια, λόγω προφανώς των πολλών πηγών αλλά και της σκιερής, τραγουδιστής δασικής επικράτειας. Το να χαρείτε την καρδιά του Δρυμού και να καταλήξετε μετά για ψαράκι στο Λαύριο ή στην παραλία του Σουνίου, σίγουρα είναι μια εύκολη, αλλά πολύ συναρπαστική επιλογή για μια μικρή απόδραση!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Αττικής τηλέφωνο 210 8 80 80 81 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε