Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Νίσυρος: τα απρόσμενα Δωδεκάνησα!

Νίσυρος: τα απρόσμενα Δωδεκάνησα!

Μια μικρή αγκαλιά στο νότιο Αιγαίο, μια πανάρχαια γη κι ένα ανεξερεύνητο νησί, η Νίσυρος, τόσο όμορφη, τόσο προκλητική! 

Στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα των λεγόμενων νότιων Σποράδων, και μας περιμένει κατάλευκη και μαγική, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Το Μανδράκι, η πρωτεύουσα της Νισύρου, είναι το απόλυτο must των ψαγμένων ταξιδιωτών! Λίγοι παραπάνω από 1000 κάτοικοι, περιμένουν να σας υποδεχθούν σε ένα από τα πιο κουκλίστικα νησιά του νότιου Αιγαίου!
Μια καρδιά από λάβα!
Η Νίσυρος είναι πάρα πολύ εύφορος τόπος, μιας και το έδαφός της έχει ηφαιστειογενή προέλευση. Στην μέση του νησιού φωλιάζει μια εντυπωσιακή καλδέρα, με διάμετρο 4 χιλιόμετρα! Και εδώ, έχουμε και ένα ρεκόρ: ο υδροθερμικός κρατήρας της Νισύρου, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ενώ συνολικά το νησί έχει 5 κρατήρες. Ανήκει στο τόξο της νότιας Ελλάδας, μαζί με την Κω και την νήσο Γυαλί. Το εκπληκτικό τοπίο του νησιού δημιουργήθηκε πριν περίπου 150.000 χρόνια και είναι εντυπωσιακό και μαγεμένο! Τα Λουτρά και οι Πάλοι, αλλά και άλλα σημεία, ευνοούνται από την καρδιά της γης, έχοντας εκπληκτικές ιαματικές πηγές. Ένας μεγάλος και εντυπωσιακός ηφαιστειακός δόμος, δηλαδή κατασκευή που προήλθε από εναποθέσεις λάβας, δεσπόζει στα 700 μέτρα, δίνοντας το μεγάλο – για τα δεδομένα του νησιού – υψόμετρο της Νισύρου!
Ένα νησί σαν πούπουλο!

Η Νίσυρος είναι φυσικά ένας τόπος που ορίστηκε από την δύναμη της φύσης. Εδώ και στο γειτονικό νησάκι, στο Γυαλί, βγαίνει η καλύτερη ελαφρόπετρα του κόσμου, αλλά και περλίτης. Το ηφαίστειο με τον εντυπωσιακό κρατήρα του Στεφάνου είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της Νισύρου, ένα τοπίο άγριας, απίστευτης ομορφιάς, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το χάσετε! Εννοείται, ότι με τόσο παράξενη μορφολογία, θεωρήθηκε από τους αρχαίους πεδίο γιγαντομαχίας! Λογικό, πώς να εξηγήσεις ένα τέτοιο παράξενο νησί, αν δεν έχει βάλει το χεράκι του ένας θεός, ένας τιτάνας, ένας γίγαντας τέλος πάντων! Ο συνδυασμός του εντυπωσιακού ηφαιστείου και του πολύ εύφορου και καταπράσινου τοπίου είναι ακαταμάχητος…
Από το Μανδράκι ξεκινάμε
Η εκπληκτική πρωτεύουσα της Νισύρου, το Μανδράκι, είναι ο ιδανικός τόπος για να ξεκινήσετε τις ανακαλύψεις σας στο πανέμορφο νησί. Με καθαρά Αιγαιοπελαγίτικο, χρώμα, όμορφα καλντερίμια και νησιώτικες αυλές, αλλά και με πολύ όμορφες εκκλησιές, είναι μια μικρογραφία Ελλάδας! Έχει δαιδαλώδη δομή που θα σας συναρπάσει, βοτσαλωτές, περίτεχνες πλατείες, δημοτικά ιαματικά λουτρά, ενώ θα θαυμάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα σημαντικά ευρήματα και το Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου σε μια παραδοσιακή κατοικία, στον δρόμο προς την εντυπωσιακή και μυστηριακή Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Η Μονή θεωρείται από τα πιο σημαντικά σεβάσματα και προσκυνήματα της Μεσογείου. Φυσικά αυτό που δεσπόζει στο Μανδράκι είναι το Ενετικό Κάστρο, από όπου θα απολαύσετε την απέραντη θέα, ενώ το όνομα του οικισμού οφείλεται στο αρχαίο τείχος, το οποίο ανήκει στο Παλαιόκαστρο. Κάποιες από τις πέτρες του τείχους φτάνουν σε βάρος τους 3, 5 τόνους! Το μήκος του τείχους φτάνει τα 2 χιλιόμετρα και είναι από τις σημαντικότερες ακροπόλεις του Αιγαίου.


Το υπέροχο Εμπορειό

Αυτός ο μοναδικός και τόσο καλά διατηρημένος ορεινός παραδοσιακός οικισμός, με το Κάστρο της Παντονίκης, που μέσα του κλείνει την εκκλησία των Ταξιαρχών (με απίστευτης αξίας τοιχογραφίες) και τη Φυσική Σάουνα, αλλά και την μοναδική θέα του, είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα. Μπορείτε να απολαύσετε, έχοντας ένα απέραντο αγνάντιο, τον καφέ σας ή το ουζάκι σας, σε ύφος αυθεντικά νησιώτικο! Το επίνειο του Εμπορειού είναι το ψαροχώρι των Πάλων, με τα ιαματικά του λουτρά να είναι πανάρχαια, ενώ εδώ βρίσκεται και η Παναγία η – ποια άλλη; – η Θερμιανή! Μην παραλείψετε να πάτε στις πανέμορφες σπηλιές στο Κατσούνι, είναι ένα θαύμα!
Η Νίκεια στα ορεινά
Ο εκπληκτικός ορεινός οικισμός της Νίκειας, με την θαυμάσια πλατεία του, την Πόρτα, που έχει την χαρακτηριστική τεχνοτροπία του βότσαλου να την στολίζει, με δύο σημαντικές εκκλησίες του 17ου αιώνα, αλλά και μια εκπληκτική θέα, είναι επίσης ένας πολύ αξιόλογος προορισμός. Μια στάση στην Πόρτα για δροσιά και μεζεδάκια, επιβάλλεται! Και στην Νίκεια, όπως και στο Μανδράκι και παντού στην Νίσυρο, δοκιμάστε τα εξαιρετικά τυριά, τους ρεβυθοκεφτέδες, τις μοναδικές μπουκουνιές, μεζεδάκια χοιρινά δηλαδή, αλλά και τα σαλατικά με άφθονη κάπαρη.
Το παράξενο ενάλιο τοπίο
Λόγω του…πρότερου ηφαιστειακού της βίου, η Νίσυρος δεν έχει πολλές αμμουδερές παραλίες, έχει όμως βοτσαλωτές σκέτο ποίημα! Στο στο Μανδράκι, στο Αυλάκι, στη Λευκή Παραλία, στην παραλία των Πάλων, στην Παχιά Άμμο, στην Αγία Ειρήνη, στις Λυές, και στην παραλία των Χοχλάκων, με τα μαύρα βότσαλα, θα νιώσετε όλη την δύναμη του νησιού, όπως θα απολαύσετε τις βουτιές σας και στο γειτονικό, εντελώς παρθένο, Γυαλί.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στην Νίσυρο μπορείτε να έρθετε με το πλοίο από τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 14 ώρες.
Δήμος Νισύρου: 22420 31203
Τουριστικές Πληροφορίες: 22420 31204
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο: 22420 31217
Αστυνομικό Τμήμα: 22420 31201
Λιμεναρχείο: 22420 31222 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε