Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Πελοπόννησος, τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός 2015

Πελοπόννησος, τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός 2015

Μια μεγάλη διάκριση και μια τεράστια ευκαιρία για την Πελοπόννησο, από τις Ημέρες Γαστρονομίας, έναν θεσμό που αγαπάει τις γεύσεις της Ελλάδας. 

Η Πελοπόννησος επιλέχτηκε ως Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός για το 2015 και ο Μάιος θα πλημμυρίσει από αρώματα και παραδοσιακές πελοποννησιακές γεύσεις, στην καρδιά της Αθήνας, στο φιλόξενο Μουσείο Μπενάκη. Κάθε χρόνο ένας ελληνικός προορισμός επιλέγεται και αναδεικνύεται από τις Ημέρες Γαστρονομίας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Το 2015 είναι η χρονιά της Πελοποννήσου και το αξίζει με το παραπάνω!


Παντρέματα πολιτισμών

Η Πελοπόννησος γευστικά έχει μια μεγάλη ιδιορρυθμία. Ενώ έχει μια τεράστια ακτογραμμή, που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο, από την άλλη έχει και μια απέραντη ορεινή επικράτεια. Οι γεύσεις της θάλασσας εναλλάσσονται με δυνατές γεύσεις του βουνού, το θυμάρι δίνει την θέση του στην κάπαρη, τα πικάντικα τυριά συνομιλούν με πανάρχαιες συνταγές παστών κρεάτων και ψαρικών, ενώ ένα πλήθος ξεχωριστών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων έχουν την σφραγίδα της απόλυτης υπεροχής. Από την κορινθιακή σταφίδα και τα εκλεκτά ΠΟΠ κρασιά, μέχρι τα χρυσά μήλα Πιλάφα της Αρκαδίας, από την εξαιρετική τσακώνικη μελιτζάνα του Κήπου του Διονύσου στην Κυνουρία μέχρι τα πιστοποιημένα τσίπουρα, το πάντρεμα των γεύσεων και των αρωμάτων στην Πελοπόννησο δεν έχει το ταίρι του! Ταυτόχρονα, πέρα από την καθαρά ελληνική και παραδοσιακή φυσιογνωμία της πελοποννησιακής γαστρονομίας, υπάρχει και μια καθαρά κοσμοπολίτικη λογική. Ίσως να μείνει έκπληκτος ο ταξιδιώτης που θα βρεθείς την Μάνη, γιατί είναι παραδοσιακή συνήθεια να κλείνουν ένα πλούσιο γεύμα με άγρια αχλάδια και κονιάκ! Μα, κονιάκ στην Μάνη; Οι ενετοί και οι γάλλοι που έφτασαν εδώ ως κατακτητές έφυγαν, άφησαν όμως πίσω τους την αγάπη για το ακαταμάχητο κονιάκ! Και μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως τέτοιες παράξενες υπερβάσεις λειτουργούν τελικά με απόλυτα θετικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πάτρα δημιουργείται η περίφημη βότκα με το παράξενο όνομα 40/41, η οποία έχει κατακτήσει ακόμα και τους πιο σκληροπυρηνικούς λάτρεις της διάφανης φωτιάς! Η Πελοπόννησος έχει παράδοση στο να ενσωματώνει, εξευγενίζει, αναδεικνύει και τελικά να κάνει απόλυτα δικιές της τις πιο ετερόκλητες γευστικές προτάσεις.


Μέρες Πελοποννήσου, στην καρδιά της Αθήνας

Η πολύπλοκη αυτή φυσιογνωμία της πελοποννησιακής γαστρονομίας θα ξετυλιχθεί μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων στο πολύ φιλόξενο Μουσείο Μπενάκη, με την συμμετοχή πολλών δήμων και τοπικών φορέων και κάτω από την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι μια σημαντική δράση, που συνεχίζει την πολιτική της Πελοποννήσου για ανάδειξη των μοναδικών της γεύσεων και των υψηλής αξίας προϊόντων της, που την έχουμε ζήσει και με τον θεσμό «Καλάθι της Πελοποννήσου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όλος ο πλούτος του γαστρονομικού πολιτισμού αυτού του απέραντου στεριανού «νησιού» θα μαγέψει ξένους και Έλληνες επισκέπτες μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Θα υπάρξουν, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ημέρες Γαστρονομίας εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών και live cooking sessions από διάσημους chefs, εκθέσεις παραγωγών, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης, εικαστικές εκθέσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές ιδέες, συναρπαστικές διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, συζητήσεις και ομιλίες για την διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de latable, foodstyling&photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως masterclasses και workshops, μουσικές θεματικές βραδιές και mixology – cocktailpartynights από βραβευμένους bar-chefs, παρουσίαση ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων από την γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου, αλλά και ανάδειξη της ωραιότητας της Πελοποννήσου ως ταξιδιωτικού προορισμού. Μείνετε συντονισμένοι, η Πελοπόννησος μπαίνει δυναμικά και ορεξάτα στον χάρτη των γαστρονομικών προορισμών!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Ημέρες Γαστρονομίας – τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3469007 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε