Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Πεζοπορία στα Καλάβρυτα και παράξενες ανακαλύψεις

Πεζοπορία στα Καλάβρυτα και παράξενες ανακαλύψεις

Τα Καλάβρυτα είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς.  

Κι αν οι νεαρές ηλικίες ξέρουν το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο, οι λίγο μεγαλύτεροι, πέρα από τις γνωστές ιστορικές μνήμες, ξέρουν και κάπως περισσότερο την μυθολογία του τόπου, που συνταιριάζει νεράιδες, ξωτικά, παράξενες ιστορίες για το Μέγα Σπήλαιο, αλλά και γοητευτικές ιστορίες αιώνιας αγάπης. Για να μυηθούμε σε αυτόν τον κόσμο, πριν από όλα πρέπει να βγούμε στα μονοπάτια που ανοίγονται γύρω από τα Καλάβρυτα. Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση.


Το Μέγα Σπήλαιο και ο Δράκος

Η εκπληκτική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου έχει πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Σε μια εκπληκτική τοποθεσία στις παρυφές του Χελμού, μέσα στον βράχο, δημιουργεί οπωσδήποτε δέος. Όταν όμως μπαίνει κάποιος μέσα στο Μέγα Σπήλαιο, και αντικρίζει την κάπως ναίφ αγιογραφία με τον δράκο, δεν αισθάνεται ότι το Σπήλαιο είναι τόσο Μέγα. Οι γνώστες λένε ότι το σπήλαιο είναι ακριβώς από κάτω, και είναι όντως τεράστιο…Τώρα, αν το φυλάει ο δράκος ή αν η αδελφότητα μας φυλάει από αυτόν, δεν έχει νόημα να το ψάξουμε, έτσι κι αλλιώς κινούμεθα στον χώρο των θρύλων. Από το μοναστήρι ξεκινάει ένα θαυμάσιο και πολύ βατό μονοπάτι το οποίο ακολουθεί το αυλάκι που προμηθεύει με νερό το μοναστήρι και οδηγεί στο λιβάδι του Λουκά. Η θέα είναι εκπληκτική, ενώ ημιάγρια άλογα κάνουν από την άνοιξη και μετά αισθητή την ευγενική τους παρουσία.


Στις πηγές του Βουραϊκού

Πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, στα 15 χιλιόμετρα, βρίσκεται το χωριό Κέρτεζη, με το εντυπωσιακό πυργόσπιτο Χασαπόπουλου και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το χωριό είναι κρυμμένο σε ένα εκπληκτικό δάσος με καστανιές, αλλά και πλατάνια, ενώ τα άφθονα νερά μετατρέπουν το τοπίο σε όαση. Βρισκόμαστε ουσιαστικά στις πηγές του Βουραϊκού ποταμού, που δημιουργεί το εξαίσιο ομώνυμο φαράγγι, αγαπημένο τόπο πεζοπορίας, αλλά και πανέμορφη διαδρομή με το τρένο. Πολύ κοντά, προς το χωριό Άνω Βλασία, βρίσκονται και οι καταρράκτες του Ταξιάρχη, ένα ακόμα παραδείσιο τοπίο. Φυσικά “Καλάβρυτα”, που είναι το όνομα της ευρύτερης περιοχής, σημαίνει ακριβώς ότι θα συναντήσουμε άπειρα νερά να αναβλύζουν…


Από τα Καλάβρυτα στην Νεραϊδοράχη

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια του Χελμού, με ένα εκπληκτικό έπαθλο. Στην Νεραϊδοράχη, και σε 2.100 μέτρα υψόμετρο, περιμένουν τα παράξενα νερά της Στυγός, αυτά τα μυθικά νερά που χύνονται στον ποταμό Κράθι και η παλιά τους ονομασία ήταν Μαυρονέρια. Θεωρούνται πολύ παράξενα, όχι καλής ενέργειας, πρέπει να πούμε, αλλά που παρ’ όλα αυτά χαρίζουν την αθανασία. Η μητέρα του Αχιλλέα βούτηξε μέσα τους τον ήρωα για να του χαρίσει την αιώνια ζωή, αλλά ως γνωστόν η φτέρνα του την έκανε την ζημιά. Το μονοπάτι ως τους καταρράκτες διασταυρώνεται πολλές φορές με κελαρυστά ρυάκια και μικρά ποταμάκια, ενώ το δάσος γύρω μαγεύει με την δύναμη και την γαλήνη του. Φυσικά δεν το λένε για το τίποτα Νεραϊδοράχη, η ομορφιά του τοπίου κόβει την ανάσα!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Αχαΐας Τηλ: 2610 623890  

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε