Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πρωτομαγιά 2015: Απόδραση στον Χελμό

Πρωτομαγιά 2015: Απόδραση στον Χελμό

Ο Χελμός είναι μια ανάσα από την Αθήνα και προλαβαίνουμε ακόμα και την τελευταία στιγμή να αποδράσουμε στην επικράτειά του!  

Η Πρωτομαγιά αυτή, που προηγείται του Σαββατοκύριακου, σε μια συνωμοσία που δημιούργησε το τέλειο τριήμερο, είναι η τέλεια αφορμή για να γνωρίσουμε αυτό το μαγικό βουνό με τις άπειρες διαδρομές, τα εκπληκτικά μονοπάτια και τα κρυφά στολίδια. Στον Χελμό είναι κάποιος αιχμάλωτος της ομορφιάς, όπως έγραψε ο περιηγητής Αντουάν Ντε Σαιν Μολέ, όταν βρέθηκε στα νερά της Στυγός. Ας δούμε τις μοναδικές διαδρομές και τις ανακαλύψεις που μπορείτε να κάνετε σε αυτόν τον μαγεμένο, καταπράσινο παράδεισο του Χελμού!


Γιατί είναι τόσο ομαλές οι πλαγιές του Χελμού;

Ανηφορίζοντας προς τις κορυφές του Χελμού, αφού αφήσουμε πίσω την πανέμορφη Ακράτα, καθώς απλώνεται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη η επικράτεια του Χελμού, η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι πλαγιές είναι εξαιρετικά ομαλές, σαν κάποιο κύμα που ριγεί στον αέρα. Ο λόγος για αυτήν την εκπληκτική μορφολογία, είναι το γεγονός ότι στην πολύ βαθιά προϊστορία ο Χελμός ήταν βυθός! Χιλιετίες υδάτινης πραγματικότητας λείαναν τις γραμμές του δημιουργώντας αυτό το μοναδικό τοπίο, που το κέρδισε η γη όταν υποχώρησε η στάθμη των θαλασσών στην λεκάνη της Μεσογείου. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στα πετρώματά του βρίσκονται θαλάσσια απολιθώματα. Και τα θαύματα αρχίζουν…


Πηγές και λίμνες, και ένας αμίλητος κυνηγός

Το δίκτυο της ασφάλτου στον Χελμό ολοκληρώνεται από την Ακράτα προς την Ζαρούχλα και το χωριό Σόλο, την Περιστέρα, το Μεσορούγγι και την Αγία Βαρβάρα. Οι υπόλοιπες διαδρομές είναι σε πολύ βατούς αλλά χωμάτινους δρόμους, κάτι που για να πούμε την αλήθεια συμβάλλει στην γοητεία του ταξιδιού. Εκπληκτικά μικρά ποτάμια δροσίζουν όλη την κατάφυτη επικράτεια και θα τα συναντήσει κάποιος καθώς πηγαίνει προς το Σόλο. Εμείς προτιμάμε αυτό το μικρό χωριό ως ορμητήριο για τις διαδρομές στον Χελμό, γιατί είναι ένας παράδεισος τσέπης. Πολύ όμορφο χωριό, με ελάχιστα σπίτια, αλλά και με ένα συνταρακτικό «χάνι», έναν πραγματικά παραδοσιακό ξενώνα, με λίγα δωμάτια και έναν κεντρικό χώρο με τζάκι, ο οποίος λειτουργεί όχι απλά ως ταβέρνα, αλλά ως παλαιού τύπου πανδοχείο! Ο κύριος Γιώργος και η αεικίνητη γυναίκα του φροντίζουν τα πάντα, ενώ ο αμίλητος κύριος Αντώνης είναι ένας δεινός κυνηγός, πράγμα που αποτελεί εγγύηση ότι θα δοκιμάσετε έναν λαγό στιφάδο που θα έχετε να το λέτε! Από το Σόλο ξεκινάνε εκπληκτικά δασικά μονοπάτια, με σημαντικότερο βέβαια αυτό που οδηγεί στην πανάρχαια και μυστηριακή Πηγή της Στυγός, την πηγή των όρκων και των ερώτων, που είναι γνωστή και ως Πηγή της Γκόλφως, μιας και εδώ διαδραματίστηκε αυτή η σαιξπηρικού τύπου αγάπη.


Η Ζαρούχλα και η λίμνη Φενεού

Η Ζαρούχλα είναι μια καταπράσινη όαση, πολύ αγαπημένη στους ταξιδιώτες. Με πολλά παραδοσιακά μαγαζιά που προσφέρουν εκπληκτικές γεύσεις δίπλα σε γάργαρα νερά, είναι μια απαραίτητη στάσςη σε μια γνωριμία με τον Χελμό. Από την Ζαρούχλα ξεκινάει ο βατός χωμάτινος δρόμος προς τα Ριζιανά, περίπου στα 4 χιλιόμετρα απόσταση, από όπου αρχίζει ο δρόμος για την κατάβαση στην λεκάνη του Φενεού. Πρόκειται για μια μαγευτική διαδρομή εννέα χιλιομέτρων η οποία θα σας βγάλει στην λίμνη και στο χωριό του Φενεού, μια συνταρακτική τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο. Στον Φενεό διαλέξτε να τσιμπήσετε κάτι στην κεντρική πλατεία με θέα τα πλατάνια, είναι μοναδική απόλαυση!


Η λίμνη Τσιβλού, ένα διαμάντι των βουνών

Η πανέμορφη Τσιβλού είναι μια καταπράσινη όαση, ενώ το κοντινό χωριό Ποταμιά δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχει! Είναι κρυμμένο ανάμεσα στα πεύκα και τα έλατα, ένας μυστικός κόσμος με γάργαρα νερά, εντελώς μα εντελώς εκτός εποχής! Οι γνώστες έρχονται να θαυμάσουν την λίμνη που αποτελεί μια κιβωτό ζωής, ενώ όλος ο Χελμός αποτελεί ως γνωστό και στέκι κυνηγών. Από την Τσιβλού, αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο που θα σας οδηγήσει στο χωριό Σούβαρδο των Καλαβρύτων και στις εκπληκτικές μονές, ενώ μπορείτε να βρεθείτε και στο μαγικό Πλανητέρο με τα ολόδροσα πλατάνια. Αξίζει αυτήν την Πρωτομαγιά να την ζήσετε σε ένα από τα ωραιότερα και πιο ανέγγιχτα βουνά της Ελλάδας! Πάρτε μαί σας ελάχιστες αποσκευές και εξερευνητική διάθεση, και αφεθείτε στην μαγεία του Χελμού!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Αχαΐας Τηλ: 2610 623890 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε