Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σάμος: ένα νησί γλυκό σαν το κρασί της!

Σάμος: ένα νησί γλυκό σαν το κρασί της!

Η πανάρχαια Σάμος, ένα νησί τόσο όμορφο, που συμπυκνώνει όλη την γλυκύτητα του Αιγαίου στο νέκταρ του, το ολόγλυκο σαμιώτικο κρασί!  

Γεμάτη μνημεία, αξιοθέατα, μαγικές παραλίες, άρωμα Ιωνίας, προσφυγικές μνήμες, ένα νησί από το οποίο κατάγονται άνθρωποι που τους μαθαίνουμε απ’ έξω! Πυθαγόρας, Σιμωνίδης, Πολυκράτης, Μέλισσος, Επίκουρος, Αρίσταρχος, όλοι αυτοί για τους οποίου είμαστε υπερήφανοι, έχουν καταγωγή από την υπέροχη Σάμο! Ας γνωρίσουμε αυτό το νησί, ας αφεθούμε στην μαγεία του και ας κοινωνήσουμε από τον αέρα και τον αιθέρα που παράγει τέτοιον πολιτισμό!
Και μαθηματικοί, και εξερευνητές!
Η Σάμος έχει μια ιστορία που μαγεύει, είναι πολύ κατατοπιστική μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό της Μουσείο, που έχει πολλά περισσότερα από τον Πυθαγόρα να επιδείξει. Η Σάμος από πολύ νωρίς, ήδη από το 650 προ Χριστού ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στο Αιγαίο. Πέρα από την σημαντική γεωγραφικά θέση της είχε γίνει πασίγνωστη για τα μοναδικά της κρασιά, τα κεραμικά της και την εκπληκτική σάμια τεχνική χύτευσης αγαλμάτων από χαλκό, που επέτρεψε να φτάσει η γλυπτική στα μέτρα που θαυμάζει σήμερα όλη η ανθρωπότητα. Ωστόσο οι σαμιώτες, φιλοπερίεργοι, ερευνητικοί στο πνεύμα και λίγο…κουζουλοί, πέρα από μοναδικές εφευρέσεις έκαναν και τεράστια ταξίδια. Ο στόλος της Σάμου έφτασε μέχρι το Γιβραλτάρ, και ίσως και ακόμα πιο πέρα. Σίγουρα είχε φτάσει η…χάρη τους μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ενώ είχαν εμπορικές συναλλαγέςμε την Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Κυρήνη, την Κόρινθο, αποτελώντας το αντίπαλο δέος της απέναντι Μιλήτου. Όλη αυτή η κινητικότητα συσσώρευσε πλούτο στο νησί, ο οποίος πλούτος μετουσιώθηκε σε σπουδαία δημόσια έργα, όπως το περίφημο υδραγωγείο του Πυθαγόρα, αλλά και σε μεγάλα και περίλαμπρα ιερά, όπως το Ηραίο. Χωρίς υπερβολή, η Σάμος ήταν η Silicon Valley της αρχαιότητας, όλες οι πρωτοπόρες εφευρέσεις γίνονταν εδώ και μεταφέρονταν στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Η Σάμος δέχτηκε σχετικά εύκολα τον χριστιανισμό, γεγονός που πρέπει να έχει να κάνει με την εγγύτητα με την Μικρά Ασία, άρα και με την φιλοσοφία του «Εγώ Ειμί η Άμπελος», που ουσιαστικά είναι διονυσιακή λατρεία. Πολλά μοναστήρια άνθισαν στην πανέμορφη Σάμο, η οποία τον 13ο αιώνα πέρασε στους γενουάτες, γνώρισε την οθωμανική περίοδο, ενώ αναγεννήθηκε με την πεφωτισμένη δράση του Πάτμιου Νικολάου Σαρακίνη, ο οποίος κατάφερε να κλείσει τα μέτωπα με την Υψηλή Οθωμανική Πύλη, επιτρέποντας στην Σάμο να ανθίσει οικιστικά, να αποκτήσει αυτονομία και να ξαναβρεί τον ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορία της Σάμου είναι ανάγλυφη στα σπουδαία της αξιοθέατα. Το Πυθαγόρειο, το Βαθύ, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και το Καρλόβασι, όπως και όλοι οι ορεινοί οικισμοί, θα σας μαγέψουν με την ιστορικότητά τους. Φυσικά, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, αυτό το θαύμα αρχαίας υδραυλικής επιστήμης, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία που πρέπει να δείτε.


Πέρα από την ιστορία, η φύση

Η Σάμος είναι περίπλοκη στην ομορφιά της. Πολύ κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας, με όμορφους και πορφυρούς ορίζοντες, με ένα δίκτυο από νησάκια να την στολίζουν, όπως η πανέμορφη Σαμιοπούλα – μπορείτε να πάτε με βαρκάκι, είναι υπέροχη – έχει ταυτόχρονα σημαντικούς καταρράκτες, απίθανα ορεινά μονοπάτια, πανέμορφες ακρογιαλιές. Στον Μαραθόκαμπο θα συναντήσετε εκπληκτικά ενάλια στολίδια, όπως τα Βοτσαλάκια, μια παραλία τριών χιλιομέτρων, τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, μετά το Παλαιοχώριτ, την παραλία Άσπρες, με το εκπληκτικό τοπίο. Στο Καρλόβασι θα βρείτε τον Άγιο Νικόλαο και τα Αυλάκια και στο ηραίο βέβαια, την συνταρακτική ομώνυμη παραλία, που είναι και ένα από τα ορόσημα του νησιού. Το Βάρσαμο, το περίφημο Μικρό Σεϊτάνι, όπου μπορείτε να κάνετε windsurfing όταν έχει βοριά, η παραλία Γκάγκου στο βαθύ, το Ποτάμι κοντά στο Λιμάνι Καρλοβάσου, το απέραντο Ποτοκάκι το Πυθαγόρειο, δίπλα στο λιμάνι του Πυθαγορείου, ο Πεύκος, η Πλάκα, το Ποσειδώνιο, θα σας μαγέψουν. Χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των παραλιών είναι το ψιλό άσπρο βοτσαλάκι μαζί με άμμο. Είναι ένα είδος παραλίας που το εκτιμάμε πολύ, γιατί από την μια δεν έρχονται ριπές άμμου όταν έχει αέρα, και από την άλλη δεν κουβαλάς στο αυτοκίνητο κουβαδάκια με άμμο! Σόρρυ, από πρακτική άποψη, βολεύει πολύ το βοτσαλάκι, το ξέρουν αυτό οι λάτρεις της θάλασσας! Οι περισσότερες παραλίες της Σάμου έχουν Γαλάζια Σημαία.
Οι υπέροχοι οικισμοί
Πέρα από την πρωτεύουσα του νησιού, το βαθύ, που βρίσκεται στα βόρεια και συγκεντρώνει τα μουσεία και τα περισσότερα σημεία πολιτισμού, όπως τα αρχοντικά, όλοι οι οικισμοί της Σάμου παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ο Πλάτανος, χτισμένος στο όρος Άμπελος, φημίζεται για τα τοπικά του προϊόντα και το κρασί. Οι περίφημοι Δρακαίοι είναι ένα πολύ μικρό χωριό, 6 χιλιόμετρα από την Καλλιθέα, μέσα σε πυκνό πευκόδασος και θεωρείται από τα ομορφότερα χωριά του Αιγαίου. Η Καστανιά, κοντά στο Καρλόβασι, η Λέκκα με την υπέροχη, πανοραμική θέα, τα Κοντακέικα και οι Υδρούσα, αλλά και οι περίφημοι Βουρλιώτες, που είναι από τα πιο παλιά χωριά της Σάμου, όλα τα χωριά και οι οικισμοί χαρακτηρίζονται από λιθόστρωτα δρομάκια, όμορφα σπίτια και ανέγγιχτα τοπία. Παντού θα βρείτε εκπληκτικά προϊόντα, πέρα από το κρασί, γιατί η Σάμος έχει εξαιρετικό μέλι, πολλά βότανα, κάστανα – όταν είναι η εποχή τους – αλλά και πολύ ιδιαίτερα γλυκά του κουταλιού, που πολλές φορές στην συνταγή τους ενσωματώνουν και το χαρακτηριστικό, μελωμένο κρασί. Έχουμε δοκιμάσει σε ένα καφενεδάκι στο βαθύ γλυκό με άγριο τριαντάφυλλο και νέκταρ, που θα μας μείνει αξέχαστο!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Εκτός από την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και άλλες πόλεις και νησιά η Σάμος διαθέτει και αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις.
Σάμος Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
Pythagorio,
831 00 Samos,
GREECE
Τηλ: +30 (0)22730 87800
Φαξ: +30 (0)22730 62391
Ιστότοπος:
www.hcaa-eleng.gr/samos. 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε