Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Στην εκπληκτική κοιλάδα του Σπερχειού

Στην εκπληκτική κοιλάδα του Σπερχειού

Η Φθιώτιδα έχει άπειρες ομορφιές. Η κοιλάδα του Σπερχειού αποτελεί έναν χώρο αφάνταστης ομορφιάς και ταξιδιωτικών συγκινήσεων.  

Το πανέμορφο βουνό Όθρυς, με τα μυστηριακά του μονοπάτια που ορθώνεται πάνω από την Λαμία είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία, ενώ η ίδια η Λαμία, πανάρχαια και γεμάτη ομορφιές, αποτελεί μια σπουδαία πρόταση ως ορμητήριο για πολλές και απολαυστικές διαδρομές. Η άνοιξη είναι η τέλεια εποχή για να αφεθεί κάποιος στην δύναμη αυτού του τόσο όμορφου τόπου, για να μην αναφέρουμε τις γαστρονομικές υπερβολές και τους πειρασμούς, με τις ψησταριές να αναδίδουν μαυλιστικά αρώματα!


Το βυζαντινό Ζητούνι

Η Λαμία είναι μια επικράτεια που λόγω των πάμπολλων νερών κατοικήθηκε από την προϊστορία. Αναφέρεται ως κτήση του Λάμου, γιου του Ηρακλή, ενώ το όνομά της δεν σχετίζεται με κακότροπα ξωτικά, Λαμία κατά τον Αριστοτέλη λέγεται κάθε πόλη που είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, όπως όντως συμβαίνει εδώ. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα Λαμία να προέρχεται από την αρχαία λέξη Λάμος, που σημαίνει χάσμα, μια εκδοχή πολύ πειστική, γιατί όντως η Λαμία έχει ένα πάρα πολύ βαθύ ρέμα, με τα νερά να χάνονται στα έγκατα της γης. Στο αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του οθωνικού στρατώνα και βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου. Θα θαυμάσει ο επισκέπτης ένα πανόραμα της ιστορικής αυτής πόλης, από όλες τις εποχές, Nεολιθική, Πρωτοελλαδική, Μεσοελλαδική, Υστεροελλαδική, Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, Aρχαϊκή, Kλασική, Eλληνιστική και Pωμαϊκή. Η πόλη ονομάστηκε Σεβαστή στην ρωμαϊκή περίοδο, όνομα που το οφείλει στα πολύ σεπτά – αν και απόκρυφα – ιερά του όρους Όθρυς, ενώ από τα χρόνια του Ιουστινιανού αναφέρεται στα βυζαντινά έγγραφα ως Ζητούνι. Οι πανέμορφες συνοικίες της, τα Καλύβια, η Νεάπολη, η Νέα Άμπλιανη, ο Αφανός, με την τεράστια ιστορία τους και φυσικά τους απόηχους της επανάστασης, αποπνέουν έναν αέρα ατίθασης αισιοδοξίας, τυπικά ορεινής. Τα γύρω χωριά, η Αγία Παρασκευή, η Αγραδούλα, το Λιμογάρδι, το Παλαιοχώρι, η Ανθήλη. Το Καλαμάκι, και βέβαια οι πολύ κοντινές Θερμοπύλες με την ιστορική τους σημασία αλλά και τα λουτρά, αποτελούν εκπληκτικούς προορισμούς.


Το Κάστρο της Λαμίας

Το σωζόμενο κάστρο, με την πολύ αισθαντική του ατμόσφαιρα, με την θέα στην Όθρυ και την λεγόμενη Σιδηρά Πύλη στα νοτιοανατολικά, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Διαδραμάτισε σπουδαίο ιστορικό ρόλο, ενώ σώζονται και ίχνη από τζαμί της οθωμανικής περιόδου. Η θέα από το κάστρο, πανοραμική και απέραντη, κλείνει μέσα της τοπία που τα αντίκρισε και ο Αθανάσιος Διάκος, και ο Βελουχιώτης, και πολλοί ακόμα αγωνιστές.


Στην ολοπράσινη κοιλάδα του Σπερχειού

Ο Σπερχειός, που κάποτε αποτελούσε το σύνορο της Ελλάδας, είναι ένα πανέμορφο ποτάμι, που με την δύναμή του δημιουργεί όλη την ανυπέρβλητη ομορφιά της ομώνυμης κοιλάδας. Περίκλειστη από βουνά η επικράτεια του Σπερχειού προσφέρεται για πεζοπορία, ιππασία – η οποία έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή – για ράφτιγκ και ανακάλυψη μοναδικών μνημείων, τόσο αρχαιολογικού όσο και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Τα πέτρινα γεφύρια του είναι περίτεχνα, όπως αυτό της Αλαμάνας, ενώ βέβαια παραπόταμος του Σπερχειού είναι και ο περιβόητος Γοργοπόταμος. Η πεζοπορία στα μονοπάτια που οδηγούν στην Οίτη από την μια και την Όθρυ από την άλλη είναι κυριολεκτικά μαγεμένα, ενώ σε κάθε χωριό σας περιμένει, πέρα από την ατόφια φιλοξενία, και κάποιος γευστικός πειρασμός, μιας και ως γνωστό μιλάμε για μια περιοχή με μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, και φυσικά με μεγάλη γνώση στο θέμα «κάρβουνα»!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Λαμίας 22313 51346 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε