Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Στην μαγεία της Έδεσσας

Στην μαγεία της Έδεσσας

Αν υπάρχει μια πόλη που αποτελεί μια μαγεμένη υδάτινη επικράτεια, με το νερό να ορίζει όλη της την ιστορία, αυτή είναι η Έδεσσα, βέβαια.  

Το ίδιο της το όνομα σύμφωνα με τους γλωσσολόγους σημαίνει «κάστρο στο νερό» και στην πραγματικότητα αυτό είναι η Έδεσσα, ένα υδάτινο φρούριο! Τόσο πράσινη, τόσο όμορφη και με τόσο απέραντο πολιτισμό, αποτελεί μια πόλη κόσμημα, για την οποία ο ρωμαίος ιστορικός έλεγε πως είναι μια «πόλις ευγενής και αξιόλογος». Και έτσι παραμένει, ευγενική, όμορφη, με φιλόξενους και ευγενέστατους κατοίκους. Αποτελεί οπωσδήποτε έναν καλοκαιρινό προορισμό, αν κάποιος αναζητάει δροσιά και μαγικά τοπία.
Το νερό σμιλεύει την ιστορία
Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Έδεσσας, οι οποίοι δημιουργούν φαντασμαγορικά τοπία και μια καταπράσινη και εύφορη όαση στην γη της Μακεδονίας είναι και ο λόγος της τόσο πρώιμης κατοίκησης της πόλης, η οποία είναι κτισμένη στην σύγχρονη εκδοχή της επάνω στην πανάρχαια ακρόπολη. Η επικράτεια της Έδεσσας με τα πολλά τρεχούμενα νερά, που δημιουργούν μαγεμένες ποτάμιες οδούς και αναζωογονούν την γη, ήταν πάντα πολύ φιλόξενη για τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να ανθίσει ένας τεράστιος πολιτισμός. Πριν την ανακάλυψη της Βεργίνας την ταύτιζαν με τις αρχαίες Αιγές, ενώ ξέρουμε με βεβαιότητα πως και στους αρχαίους χρόνους Έδεσσα λεγόταν, αφού ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε αποίκους από εδώ ως την Μεσοποταμία, ιδρύοντας την Νέα Έδεσσα. Η περιήγηση στην αρχαία Έδεσσα και την κοντινή αρχαία Πέλλα, είναι το απόλυτο must για να νιώσετε την δύναμη αυτής της γης.
Ο επιβλητικός Κάρανος
Ο τεράστιος καταρράκτης της Έδεσσας, ο Κάρανος, με την πτώση του από τα 70 μέτρα στο πιο εντυπωσιακό του τμήμα, είναι σίγουρα το μεγάλο αξιοθέατο της πόλης. Θρύλοι για νεράιδες και νύμφες, εννοείται ότι θα σας συναρπάσουν, ενώ η αρχαία πόλη Λόγγος, που είναι πνιγμένη στο πράσινο, είναι συνταρακτική. Το πάρκο των καταρρακτών τα βράδια φωτίζεται δημιουργώντας ένα υπερθέαμα, αλλά και την ημέρα είναι μαγευτικό, φτιάχνοντας περίπλοκα ουράνια τόξα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στην Έδεσσα υπήρχαν οι θρυλικοί χρυσοί κήποι του Μίδα, μια ιστόρηση που θέλει να εξηγήσει την απέραντη ομορφιά και τον πλούτο του τοπίου. Στο Μουσείο Νερού θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλη την σημαντική ιστορία του τόπου, που έχει συνδέσει την ανάπτυξή του με τον υδάτινο πλούτο, μέσα από τους μύλους. Καθώς το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο, δημιουργεί πάμπολλους χρωματιστούς κήπους – η Έδεσσα είναι μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης. Η πλατεία Τημενιδών, η πλατεία Μεγ.Αλεξάνδρου, το πάρκο της 25ης Μαρτίου, το πάρκο Μικρών Καταρρακτών, οι κήποι του Σιδηροδρομικού Σταθμού και η τοποθεσία Κιουπρί αποτελούν εκπληκτικές βόλτες μέσα στην πόλη. Το Κιουπρί είναι η πανέμορφη βυζαντινή γέφυρα, μέσα σε ένα οργιστικά πράσινο τοπίο, πραγματική κατοικία για νεράιδες. Η Έδεσσα είναι μια πόλη που έχει πολλά λιθόστρωτα δρομάκια, αρχοντικά σπίτια με σαχνισιά, σπουδαία νεοκλασικά, μια πόλη που καλεί τον ταξιδιώτη σε ανακαλύψεις μέσα στους κρυμμένους της θησαυρούς.


Ο Ψηλός Βράχος και τα άλλα αξιοθέατα

Ο περίφημος Ψηλός Βράχος με συνταρακτική θέα στις πολύχρωμες κοιλάδες της Έδεσσας και της Πέλλας, βρίσκεται στην άκρη της παραδοσιακής και πανέμορφης γειτονιάς Βαρόσι. Από τον εκπληκτικό αυτό γεωλογικό σχηματισμό μπορεί κάποιος να αγναντέψει τις πλαγιές του Βερμίου και τα γύρω χωριά συγκλονίζει η θέα της Αρχαίας Πόλης και της Μονής της Αγ.Τριάδας. Εδώ βρίσκεται και το Μητροπολιτικό Μέγαρο ενώ στο πολύ ατμοσφαιρικό καφέ θα δοκιμάσετε βυζαντινό καφέ ψημένο στην άμμο που θα σας μείνει αξέχαστος! Το Ρολόι της Έδεσσας, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, το Δάσος της Γαβαλιώτισας, τα Χίλια Πεύκα, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, αποτελούν συνταρακτικά αξιοθέατα, που συνδυάζουν την ιστορικότητα μιας κραταιής πόλης με την αφάνταστη ομορφιά του τοπίου.
Κίνκο Μπαι Λόμπα
Ανάμεσα στις πολλές ομορφιές της πόλης, το κάστρο, τον Λόφο 606 και τα πολλά μοναστήρια, αξίζει να δείτε ένα… δέντρο! Πρόκειται για το περίφημο Κίνκο Μπαι Λόμπα, ένα κινέζικο αριστούργημα της φύσης, το μοναδικό στον Ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο το φύτεψαν το 1916 γάλλοι στρατιώτες, και ευδοκίμησε πέρα από κάθε προσδοκία. Τέτοια μικρά θαύματα η Έδεσσα έχει πάρα πολλά, κάθε γωνιά της είναι και μια αποκάλυψη.
Κεράσια Βοδενών και άλλες νοστιμιές
Η Έδεσσα ονομάζεται και Βοδενά – το όνομα έχει την ίδια υδάτινη ρίζα. Τα περίφημα κεράσια της τα ξέρουμε όλοι, είναι ίσως τα πιο νόστιμα στην Ελλάδα. Οι πιπεριές τσούσκες, με την χαρακτηριστική γεύση, αλλά και τα παραδοσιακά ζυμαρικά από τους γυναικείους συνεταιρισμούς είναι εξίσου μοναδικά. Φυσικά οι προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση μέσα στην Έδεσσα και λίγο έξω από αυτήν, αποπνέουν παράδοση. Πανέμορφα ουζερί, εστιατόρια με κύρια σπεσιαλιτέ την πέστροφα και την πέρκα, αλλά και…αμαρτωλά πατσατζίδικα, για μετά το ξενύχτι – που σας το υπόσχεται να το ζήσετε η Έδεσσα στα πανέμορφα μπαράκια της – θα σας ξετρελάνουν με τους γευστικούς πειρασμούς! Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Μακεδονία, μια γη εύφορη, φιλόξενη και πανάρχαια στις συνταγές της. Αφεθείτε με εμπιστοσύνη στα ρεστοράν της Έδεσσας, ακόμα και στα τουριστικά περίπτερα γύρω από τους καταρράκτες θα βρείτε μοναδικές προτάσεις!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Πέλλας: +30 23810 22800 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε