Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Στην ολόδροση Νάουσα

Στην ολόδροση Νάουσα

Αν κάποιος θέλει να νιώσει πως φεύγει από πάνω του η κάψα του καλοκαιριού, αφήνει τις παραλίες και ανηφορίζει προς τα καταπράσινα βουνά της Νάουσας, βέβαια.  

Αν θέλουμε να πούμε μια αλήθεια, τις παραλίες τις έκαναν must οι αμερικανίδες που είχαν ανέβει βιοτικό επίπεδο, ήθελαν μεν να ταξιδέψουν και αυτές, όπως η ανώτερη τάξη, στην Μεσόγειο, αλλά δεν είχαν τα χρήματα για να αφεθούν στα ορεινά θέρετρα. Έτσι ανακαλύφθηκαν τα διαμάντια της Μεσογείου, και τους είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Αλλά η δροσιά, η υγρή αίσθηση του ποταμού, το καταπράσινο τοπίο της Νάουσας, είναι μακράν από τις καλύτερες καλοκαιρινές προτάσεις!
Μια φυσική αγκαλιά
Η Νάουσα δεσπόζει στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου και κατηφορίζει ομαλά προς τον κάμπο της Ημαθίας. Ο ορίζοντας είναι απέραντος και φτάνει ως την Θεσσαλονίκη, με την Νάουσα να αποτελεί μια καταπράσινη αγκαλιά. Στα δυτικά της, τα επιβλητικά βουνά περιμένουν με τα μυστηριακά της μονοπάτια να σας ξεναγήσουν σε μαγικούς τόπους, ενώ στα ανατολικά δεσπόζει το Βέρμιο. Πανέμορφα χωριά ξανοίγονται γύρω από την Νάουσα, ενώ ο ποταμός τη Αραπίτσας, που δημιουργεί όλη αυτήν την καταπράσινη επικράτεια με οξιές και κωνοφόρα δέντρα, είναι και από τα πιο αγαπημένα σημεία της ίδιας της Νάουσας. ο ποταμός της Αραπίτσας πηγάζει μέσα την πόλη, στο εκπληκτικό από κάθε άποψη άλσος του Αγίου Νικολάου, το οποίο παλιότερα φιλοξενούσε ιερό του Ποσειδώνα. Οι μαίανδροι του ποταμού και οι αλλεπάλληλες διαδρομές με τους καταρράκτες είναι μαγευτικά τοπία. Το ποτάμι υπήρξε από την αρχαιότητα πηγή πλούτου για την Νάουσα, αλλά υπήρξε και κινητήρια δύναμη της εκβιομηχάνισης που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Η απέραντη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Νάουσας, που την κάνει τόσο αγαπημένη, νοσταλγική και διάσημη, έχει κατά κάποιον τρόπο αιτία της ακριβώς το ποτάμι, που επέτρεψε να δημιουργηθούν τα συνταρακτικά βιομηχανικά κτήρια, και συνακόλουθα ο πλούτος να δημιουργήσει και τα πανέμορφα αρχοντικά. Η περιήγηση στην Νάουσα είναι απολαυστική, όσο σε λίγες πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Στα δύο της λαογραφικά μουσεία, αλλά και στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, όπως και στην Συλλογή Σιμανίκα, θα διαβείτε και τους αιώνες ιστορίας της πόλης.


Με κέντρο την Νάουσα

Κατά την περίοδο του χειμώνα το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, που είναι σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, την έχει κάνει διάσημη ανάμεσα στους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Ωστόσο η Νάουσα είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για όλον τον χρόνο. Πέρα από την ίδια την πόλη που την θεωρούν οι ταξιδιώτες πραγματικά μαγεμένη, με την όμορφη φυσιογνωμία, αλλά και τους εξαιρετικά φιλόξενους κατοίκους, υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνει κάποιος και να δει, με κέντρο την Νάουσα! Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκονται σημεία υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι περίφημοι τάφοι των Λευκαδίων, η Σχολή του Αριστοτέλη, αλλά βέβαια, πολύ κοντά είναι και η Βεργίνα και η αρχαία Πέλλα. Όσο για τις φυσιολατρικές διαδρομές, είναι άπειρες. Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 διέρχεται από την επικράτεια της Νάουσας, προσφέροντας συνταρακτικές διαδρομές μέσα στο βουνό. Ενδιαφέροντα σπήλαια περιμένουν να τα ανακαλύψετε, όπως οι Σαράντα Κάμαρες, το Λιμνοσπήλαιο, το σπήλαιο Κράστας και αυτό του Αρκοχωρίου , αλλά και πολλά ακόμα. Η ορεινή επικράτεια της Νάουσας είναι συνταρακτική, από τα πιο όμορφα δάση της Ευρώπης, με πολύ βατά μονοπάτια. Πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν και στους γύρω παμπάλαιους οικισμούς του Βερμίου. Να δείτε οπωσδήποτε την «Μαρμαρωμένη Γριά», ένα εξαίσιο «σιμιουλάκρα», αποτύπωμα δηλαδή στον βράχο, επάνω από τις πηγές της Αραπίτσας, στον παλαιό οικισμό Παλιονιάουστα. Οι οικισμοί Κουτσούφλιανη, Άνω Σέλι, Μεταμόρφωση-«Δραζίλοβο», και το Γιαννακοχώρι, όπως και άλλοι, μικρότεροι οικισμοί, ζουν μια δεύτερη ακμή, καθώς προσφέρουν εκπληκτικούς τόπους αναψυχής, μέσα σε ένα πολύ προικισμένο φυσικό τοπίο, που φέρνει τους ταξιδιώτες κατά κύματα!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Αποστάσεις από πρωτεύουσες νομών
• Αθήνα: 510 χλμ. (πλατεία Ομόνοιας)
• Θεσσαλονίκη: 90 χλμ. (δικαστήρια)
• Βέροια: 20 χλμ.
• Έδεσσα: 30 χλμ.
• Κοζάνη: 80 χλμ.
Αποστάσεις από οικισμούς και επισκέψιμους χώρους
• Αρκοχώρι: 7 χλμ.
• Γιαννακοχώρι: 7χλμ.
• Ροδοχώρι (Μέγα Ρέμα ή Ρεύμα): 12 χλμ.
• Στενήμαχος: 9 χλμ.
• Άγιος Νικόλαος: 3 χλμ.
• Άγιος Παύλος (Κουτσούφλιανη): 17 χλμ.
• 3-5 Πηγάδια: 17 χλμ.
• Νέα Στράντζα (Ροδακινέα): 5 χλμ.
• Σέλι (Κάτω Βέρμιο): 17 χλμ.
• Μεταμόρφωση (Ντραζίλοβο): 13 χλμ. 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε