Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Στις ερωτικές Μαλδίβες

Στις ερωτικές Μαλδίβες

Μέσα στον απέραντο Ινδικό Ωκεανό, νότια της Ινδίας, υπάρχει ένα μικρό κράτος που αποτελείται από θαλασσινά κοσμήματα, οι ερωτικές Μαλδίβες.

Για την ακρίβεια είναι το μικρότερο ασιατικό κράτος, με ούτε 350.000 κατοίκους, με μία και μόνη πόλη, την πρωτεύουσα Μάλε, μια νησιωτική περίτεχνη κατασκευή από καταγάλανες ατόλες και μικροσκοπικά νησιά. Το αιώνιο καλοκαίρι που εξασφαλίζει ο Ινδικός Ωκεανός, η προφυλαγμένη από τις μεγάλες ζέστες των τροπικών νησιωτική επικράτεια των Μαλβίδων και η γλυκύτητα του πανάρχαιου πολιτισμού τους έχουν κάνει αυτά τα μικρά νησάκια τον πιο ποθητό ίσως προορισμό στην γη. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για μήνα του μέλιτος των ζευγαριών και έναν από τους πιο hot προορισμούς του πλανήτη γενικά.


Τι είπε ο Δαρβίνος για τις Μαλδίβες;

Ο Δαρβίνος ήταν επιστημονικό μυαλό και μιλούσε την εμπειρική γλώσσα, μακριά από συναισθηματισμούς. Αλλά και αυτός μαγεύτηκε από τα 1192 νησάκια και τις 26 ατόλες που αντίκρισε το 1835, όταν επισκέφθηκε αυτήν την λαμπερή γωνιά του κόσμου. “Είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς την ομορφιά αυτής της φύσης, αν δεν τη δει με τα μάτια του”. Ο Μάρκο Πόλο από την άλλη, ονομάζει τις Μαλδίβες “τα λουλούδια των Ινδιών”. Αλλά και ο Μαροκινός περιηγητής Ιμπν Μπατούτα, τα περιγράφει σαν ένα από τα θαύματα του κόσμου. Ο ίδιος αυτός ερευνητής λέει τις Μαλδίβες «Παλάτι του Θεού». Όπως και να το κάνουμε, τόση ομορφιά σε κάνει ποιητή!


Μια παλιά μητριαρχία

Αυτή τη στιγμή οι Μαλδίβες είναι το μικρότερο ισλαμικό κράτος του κόσμου. Μέχρι τον 17ο αιώνα όμως ζούσαν σε ένα καθεστώς μάλλον μητριαρχικό, μιας και η έλλειψη δέντρων έκανε τους άντρες να ξανοίγονται πολλές ημέρες για ψάρεμα, οπότε οι γυναίκες ασκούσαν την διοίκηση. Μαζί με τον βουδισμό, η μητριαρχική δομή έδωσε έναν πολύ ήπιο λαό, που περισσότερο ενδιαφέρεται για το πανηγύρι της ζωής παρά για ηρωικά κατορθώματα. Ίσως εδώ να κρύβεται το μυστικό ενός βαθύτατου και ζωικού ερωτισμού που υπάρχει διάχυτος, πέρα βέβαια από την ίδια την φύση που είναι ένα σκέτο ελιξίριο! Οι Μαλδίβες συνδέονται με την μεγάλη μορφή της Ασίας, τον βασιλιά Ασόκα, ο οποίος έστειλε εδώ τον πρίγκιπα Βιτζάγια κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο βουδισμός. Τα μικρά αυτά νησάκια παρουσιάζουν πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γιατί φαίνεται ότι έχουν κατοικηθεί από την πολύ βαθιά αρχαιότητα. Σε πολλές ατόλες υπάρχουν συναρπαστικά λείψανα αρχαίων βουδιστικών ναών, ενώ κάποιοι γήλοφοι, οι οποίοι φαίνονται ως φυσικοί, κρύβουν αρχαίες μικρές πολιτείες. Πέρα από την φυσική τους ομορφιά τα νησιά των Μαλβίδων προσφέρουν και την απόλαυση πανέμορφων βουδιστικών μνημείων, που δένουν αρμονικά με το μαγικό περιβάλλον.


Ένας θησαυρός από κοράλλια

Οι ατόλες είναι μικρές θαλάσσιες λίμνες, με σχεδόν σταθερή θερμοκρασία. Σε αυτό το υγρό πανόραμα αναπτύσσονται οι πιο σημαντικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι του κόσμου, με αμέτρητα στολίδια κάτω από τα νερά. Οι καταδύσεις εννοείται ότι είναι αγαπημένη δραστηριότητα των ταξιδιωτών, καθώς λίγα μόλις μέτρα κάτω από την γαλανή επιφάνεια ανοίγεται ένας κόσμος χρωμάτων και σχημάτων, που τον δημιουργούν τα κοραλλιά, ενώ μέσα σε αυτά τα περίπλοκα δάση ζουν πανέμορφα ψάρια του ινδικού ωκεανού, με εξαίσια χρώματα. Οι βυθοί των Μαλβίδων, καθώς προστατεύονται από απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε ζωή. Αντίθετα τα νησιά, τόσο τα ακατοίκητα όσο και τα περίπου 250 που κατοικούνται, δεν θα λέγαμε ότι έχουν ιδιαίτερη βλάστηση, λόγω του πολύ αλμυρού εδάφους. Υπάρχουν βέβαια παντού κοκκοφοίνικες, το εθνικό δέντρο των Μαλβίδων, ενώ στο εσωτερικό ζουν πολλά μαγκρόβια, αυτά τα παράξενα δέντρα που σχηματίζουν πλέγματα και έχουν την δυνατότητα να αφομοιώνουν το αλάτι από το νερό.


80 ξεχωριστοί παράδεισοι

Από τα νησιά τα οποία κατοικούνται, 80 έχουν εξελιχθεί σε τουριστικούς παραδείσους. Πολυτελέστατα resorts με αφάνταστες υπηρεσίες δημιουργούν τον πιο απολαυστικό ίσως προορισμό για διακοπές χαλάρωσης. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εγκαταστάσεις σπα, ενώ η παραδοσιακή τεχνική μασάζ των Μαλβίδων είναι διάσημη γα την ευεξία που προσφέρει. Ελαφρές γεύσεις παραδοσιακής θαλασσινής κουζίνας παντρεύονται με γαλλικές και βρετανικές επιρροές σε μια έκρηξη αρωμάτων. Πανέμορφα πουλιά τα οποία είναι εξαιρετικά εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία συμπληρώνουν το έτσι κι αλλιώς παραμυθένιο σκηνικό. Με μια θάλασσα ζεστή όλη την διάρκεια του χρόνου, με ένα κλίμα το οποίο παρά τις τροπικές συντεταγμένες δεν είναι αποπνικτικό, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι Μαλδίβες είναι απλά ο παράδεισος επάνω στην γη, όπου μπορεί κάποιος να κάνει τα πάντα, ή απλά να μην κάνει τίποτα, νιώθοντας τυχερός που αντικρίζει όλη αυτήν την ομορφιά, σαν άλλος Δαρβίνος!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Απευθείας πτήσεις από Ελλάδα πραγματοποιούνται προς τα εξής αεροδρόμια:
Μάλε, Γκαν Νήσος, Χανιμάντου, Κααντέντου και Κάντου.

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε