Τρίτη, 21 Μαΐ
25oC Αθήνα

Στις όχθες του Λίγηρα

Στις όχθες του Λίγηρα

Αν ο Σηκουάνας είναι ο πιο γνωστός ποταμός της Γαλλίας, ο Λίγηρας είναι ο πιο ατμοσφαιρικός.  

Με 1.020 χιλιόμετρα συνολικό μήκος δεν είναι μόνον ο πιο όμορφος, αλλά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Γαλλίας. Οι θεαματικές πηγές του βρίσκονται στη Νότια Γαλλία, στην ορεινή περιοχή του Κεντρικού Ορεινού Όγκου και η ροή του κατευθύνεται βόρεια, περνάει από την Ορλεάνη όπου και “αποφασίζει” να πάει προς τα δυτικά, και στη συνέχεια από την φαντασμαγορική πόλη Τουρ εκβάλει σε ένα θεαματικό δέλτα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην κοιλάδα του υπάρχουν μερικά από τα σημαντικότερα κάστρα της Ευρώπης, εκπληκτικοί αμπελώνες με εκλεκτά κρασιά και μια ανέγγιχτη Γαλλία. Η σημαντικότερη πόλη, ένα κόσμημα κυριολεκτικά στις όχθες του Λίγηρα, είναι η Τουρ.


Μια πόλη που την λένε «Εκδρομές»

Η Τουρ, Tours στα γαλλικά, είναι μια πόλη που αρχικά, πριν αποκτήσει με τα προάστιά της κοντά στους 350.000 κατοίκους, υπήρξε ένας παραδείσιος τόπος αναψυχής, γι’ αυτό το όνομά της, στον πληθυντικό, σημαίνει «Εκδρομές». Αν τώρα φανταστεί κάποιος ότι η ανάπτυξη της πόλης την έκανε να χάσει το παραμυθένιο χρώμα της, έχει κάνει λάθος. Η Τουρ είναι βαλμένη από παραμύθι, με τα κάστρα της, τα ανθισμένα πάρκα της και την απέραντη θέα στον Λίγηρα και τον ποταμό Σερ, ακριβώς στην συμβολή τους είναι χτισμένη. Εδώ χτυπάει η καρδιά της αρχέγονης Γαλλίας, με τους κατοίκους να επιμένουν ότι μιλάνε τα πιο αυθεντικά γαλλικά, αλλά και με τα κρασιά της περιοχής να είναι διάσημα σε όλον τον κόσμο. Η Τουρ έχει διακριθεί ως Ville d’Art et d’Histoire -Πόλη της Τέχνης και της Ιστορίας –αλλά είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με έδρα την Τουρ μπορεί κάποιος να περιπλανηθεί στην κοιλάδα του Λίγηρα με τα απίστευτα κάστρα, να γνωρίσει την αυθεντική Γαλλία και να μάθει βέβαια ευφάνταστα αρώματα κρασιών.


Στα λημέρια της Ιωάννας της Λωραίνης

Αυτό το καταπληκτικό κορίτσι, που αναστάτωσε τα ήθη των ανδρών εκεί στις αρχές του 15ου αιώνα, η ιπποτική μορφή που διάλεξε να λέγεται Ιωάννα της Αρκαδίας – αυτό σημαίνει Ζαν Ντ’ Αρκ – και που βεβαίως άκουγε κάτι περίεργες φωνές, έδρασε σε αυτήν την περιοχή του Λίγηρα. Στην Τουρ, αφού περπατήσετε μέσα από την παλιά πόλη, η οποία είναι πολύχρωμη και αναδύει ένα άρωμα αρχαιότητας, θα βρεθείτε στον τόπο όπου η Ιωάννα της Λωραίνης αποφάσισε να ντυθεί στρατιώτης, ακριβώς στην καρδιά της Tours, όπου και φυλάσσεται η πανοπλία της! Επίσης εκπληκτικός και ιστορικός για την υπόθεση της Ιωάννας της Λωραίνης, μιας και εδώ προσευχόταν, είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γκατιέν . Η πόλη με την οποία συνδέεται ο μύθος της και η ιστορία της είναι η θρυλική Ορλεάνη, μητρική της Νέας Ορλεάνης της Αμερικής, μια συνταρακτική πόλη που αξίζει μια μεγάλη ξενάγηση. Φυσικά, καθώς περιπλανιέται κάποιος στον Λίγηρα, θα βρεθεί στο τοπίο των Prébendes, με μονοπάτια μέσα από λουλούδια και ένα μικρό ρέμα. Εδώ λέγεται από τον θρύλο ότι οι νεράιδες κάνουν κατάληψη κάθε βράδυ και ο τόπος φέγγει, οι κάτοικοι προφανώς λένε τις πυγολαμπίδες νεράιδες…


“Parlez-vous Anglais?”

Κυρίως στην Τουρ, αλλά και στην Ορλεάνη, και στην Νάντη, παντού στον Λίγηρα, θα συναντήσετε υπέροχα κάστρα, μοναδικές εκκλησίες, μνημεία, αλλά φυσικά και πολύ όμορφα εστιατόρια και μπαρ. Θα πρέπει να εξυπηρετηθείτε, ασφαλώς. Και μπορεί να μην είστε γαλλομαθείς. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να πάρετε απάντηση αν ξεκινήσετε να μιλάτε κατευθείαν στα αγγλικά, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν την γλώσσα! Μάθετε να ρωτάτε, “Parlez-vous Anglais?” αν θέλετε να έχετε κάποια τύχη! Έχουν εμμονή με την γλώσσα τους και η μικρή φρασούλα «παρλέ βου ανγκλέ» θα σας ανοίξει τον δρόμο για να απολαύσετε το ποτό σας στα εκπληκτικά παμπ του Place Plumereau στην Τουρ, ή να ζητήσετε πληροφορίες για τον εντυπωσιακό καθεδρικό στην Νάντη…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Με αεροπλάνο
Το αεροδρόμιο της Τουρ, το Aeroport Tours Val de Loire (IATA: TUF) έχει τακτικές πτήσεις από και προς Λονδίνο και Πόρτο και εποχιακές πτήσεις από και προς Μασσαλία, Δουβλίνο και Figari.
Με τρένο
Οι γραμμές TGV από το Παρίσι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε στην Tours από το Παρίσι και κοστίζει περίπου € 40 το εισιτήριο. Χρειάζεται μόλις πάνω από 1 ώρα για να φτάσετε από και προς το Paris Montparnasse, και περίπου 2 ώρες για να φτάσετε από και προς το αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ με απευθείας τρένο. 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε