Δευτέρα, 3 Ιουν.
33oC Αθήνα

Ταξίδι στον χρόνο στην Πομπηία

Ταξίδι στον χρόνο στην Πομπηία

Μια από τις πιο πλούσιες πόλεις του αρχαίου κόσμου, η Πομπηία, έμελλε να γίνει το απολιθωμένο σύμβολο του αναπάντεχου, αλλά και της ματαιότητας. 

Πανέμορφη, αγναντεύοντας την Τυρρηνική Θάλασσα, πολύ κοντά στην σημερινή Νάπολη, η Πομπηία υπήρξε αγαπημένο θέρετρο όλων των αυτοκρατόρων και των αριστοκρατών της ρωμαϊκής επικράτειας. Οι πρότεροι κάτοικοί της, οι Ετρούσκοι, έφυγαν ξαφνικά, όταν έλαβαν προειδοποίηση από τον βρυχηθμό του πανίσχυρου Βεζούβιου. Οι ρωμαίοι που τους διαδέχτηκαν δεν άκουσαν τα μηνύματα. Ο σεισμός που προηγήθηκε της καταστροφής, μικρότερου μεγέθους, δεν στάθηκε ικανός να τους κινητοποιήσει. Έτσι, έναν ζεστό Αύγουστο, την ώρα που τα σταφύλια μέστωναν στους αγρούς, το έτος 79 π.Χ. οι κάτοικοι της Πομπηίας πέρασαν στην αθανασία με τα σώματά τους! Και μας χάρισαν με αυτήν την αθανασία των μορφών τους ένα ανοιχτό μουσείο παράδοξης ανεμελιάς, μπροστά στην καταστροφή που ήρθε εντελώς αναπάντεχα γι αυτούς. Η πανέμορφη πόλη με τις επαύλεις, τα κέντρα διασκέδασης και μνημεία της, απολιθώθηκε στην πιο τρυφηλή της ώρα. Ένα ταξίδι στην Πομπηία είναι ασφαλώς ένα ταξίδι με χρονομηχανή!



250 χρόνια, η Πομπηία μαγνητίζει τους ταξιδιώτες

Τα τελευταία 250 χρόνια, μετά την αναγέννηση, η Πομπηία αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες από τα πέρατα του κόσμου, που έρχονται να δουν με τα μάτια τους την απίστευτη στιγμή που ένας ζωντανός άνθρωπος περνάει στο επέκεινα, ενώ είναι εντελώς αμέριμνος. Τα σώματα τα οποία φυλακίστηκαν στην λάβα, δημιουργούν ένα πραγματικό σύμβολο των ορίων ανάμεσα στην ύπαρξη και την μη ύπαρξη. Όσο για την πόλη, είναι απλά συναρπαστική. Αυτό το τεράστιο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας εντάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει περισσότερους από 2.500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.


Η βίλα των μυστηρίων και το πρώτο fast food του κόσμου

Ανάμεσα στα εκπληκτικά έτσι κι αλλιώς μνημεία αυτής της κάποτε ακμάζουσας πολιτείας, με τα πολλά αμφιθέατρα και τους ναούς, αυτό που ξεχωρίζει είναι η βίλα των μυστηρίων. Είναι εντελώς άθικτη ιδιωτική κατοικία, με σπουδαίες τοιχογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράξενα τελετουργικά της λατρείας του Διονύσου, εκπληκτικής τέχνης. Τα πάμπολλα δωμάτια της βίλας κάνουν τους εδικούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν ιδιωτικό μεν χώρο, που όμως είχε σκοπό να εξυπηρετήσει πολλούς καλεσμένους – μύστες, οι οποίοι ίσως και να επιδίδονταν σε τελετουργικές πρακτικές οργίων. Αυτό που επίσης ξεχωρίζει δεν είναι κάποιο από τα πολλά θρησκευτικά μνημεία, αλλά μια πινελιά της καθημερινής ζωής. Το thermopolium ήταν ένα πολυσύχναστο μαγαζί, το οποίο σε προσιτές τιμές – το ξέρουμε γιατί σώθηκαν οι τιμοκατάλογοι! – πρόσφερε στους περαστικούς φαγητό fast food! Είναι από τα πρώτα ταχυφαγεία του αρχαίου κόσμου, αν και σαφώς προηγείται το υπαίθριο ταχυφαγείο της Σαντορίνης. Η περιήγηση στην Πομπηία δεν είναι μόνον μια πολύ όμορφη εκδρομή, είναι και μια μυητική κατάδυση στα μυστήρια του χρόνου, τα οποία ενώνουν το μεγάλο και το σπουδαίο, όπως η λατρεία του θεού, με το απλό και καθημερινό, όπως μια ζεστή πίτα με κρέας, κάπου στο μακρινό 79 π.Χ…
,
Χρήσιμες πληροφορίες
Η Πομπηία ενώνεται με τρένο και λεωφορείο με την κοντινή Νάπολη, στην οποία μπορεί να έρθει κάποιος αεροπορικά
Νάπολη Διεθνές Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
Viale F Ruffo di Clabria,
I-80144 Napoli Capodichino,
ITALY
Τηλ: +39 (0)81 7515055
Φαξ: +39 (0)81 7515060
Ιστότοπος:
www.portal.gesac.it/ 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε