Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Το άγνωστο Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων στην Κρήτη

Το άγνωστο Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων στην Κρήτη

Στην πανέμορφη και ανεξερεύνητη νοτιοανατολική Κρήτη, στην επικράτεια του Λασιθίου, κρύβεται ένα πραγματικό στολίδι, το Φαράγγι του Ορεινού, ή αλλιώς Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων. Ναι, είναι τόσο όμορφο όσο φαντάζεται κάποιος από το όνομά του, και ακόμα περισσότερο!  

Η απόσταση από την Ιεράπετρα είναι 21 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση ανατολική, και ακόμα κι αυτή είναι απλά απερίγραπτη! Ο αυτοκινητόδρομος, ο οποίος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, συστρέφεται μέσα στον ορεινό όγκο, περνάει από μυστικά περάσματα και ορεινές κλεισούρες, που δίνουν την εντύπωση στον ταξιδιώτη ότι έχει βρει τις πύλες του παραδείσου. Και στην ουσία, περί αυτού πρόκειται!


Πορφυρές πεταλούδες και μελαγχολικά ποιήματα

Το Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων ονομάζεται έτσι γιατί όντως φιλοξενεί πορφυρές πεταλούδες. Είναι εντελώς εκτός περιγραφής η ομορφιά του τοπίου. Το φαράγγι χωρίζεται σε τρία μέρη, ξεκινώντας από το χωριό ορεινό, διασχίζοντας μια απόσταση 5 χιλιομέτρων και καταλήγοντας στον πανέμορφο Κουτσουρά, ένα παραθαλάσσιο χωριό με απέραντο αγνάντιο στην θάλασσα του Λιβυκού. Το μυστικό αυτό φαράγγι, με την απέραντη ομορφιά του, αλλά και τους πολύ φιλόξενους κατοίκους του χωριού Ορεινό, αποτέλεσε για χρόνια το καταφύγιο του Καρυωτάκη, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό. Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο ο μελαγχολικός ποιητής έγραψε μερικούς από τους πιο όμορφους στίχους του, ενώ οι κάτοικοι του χωριού μιλάνε γι’ αυτόν σαν να είναι δικός τους άνθρωπος, τον αγαπούν με γνήσια τρυφερότητα!


Ορεινό ή Ορνό;

Η περιοχή από όπου ξεκινάει το φαράγγι, ονομάζεται Ορεινό μεν στους χάρτες, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν Ορνό. Δεν πρόκειται για παραφθορά, στην πραγματικότητα το όνομά του αυτό είναι, μιας και έχει πολλές συκιές, που στην ντόπια διάλεκτο ονομάζονται ορνές. Από αυτό το μυστικό χωριό ξεκινάνε οι διαδρομές του φαραγγιού. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό το χωριό με τα λιγοστά σπίτια αποτελεί το πρώτο αξιοθέατο. Μικρά μποστάνια και θαυμάσιες λόχμες που διακόπτονται από ρυάκια, φιλοξενούν μια αγκαλιά σπίτια, ενώ το δημοτικό σχολείο της περιοχής έχει μια θέα προς την Ιεράπετρα που κόβει την ανάσα με την ομορφιά της. Οι δε κάτοικοι, είναι αυτό που περιμένει κάποιος από την ορεινή Κρήτη: φιλόξενοι, ανοιχτόκαρδοι, έτοιμοι να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλέψουν τον κάθε ταξιδιώτη!


Δροσερές διαδρομές

Το τοπίο του φαραγγιού είναι κατάφυτο, με άπειρα ρυάκια να το διασχίζουν. Δεν θα λέγαμε ότι είναι δύσβατο, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται μια προσοχή στην διάβασή του, όπως άλλωστε και σε κάθε φαράγγι. Η συνολική διαδρομή δεν ξεπερνάει τις 4 ώρες για να το διασχίσει κάποιος, έχει πολύ καλή σήμανση και οι οδοδείκτες είναι ασφαλείς, αλλά σε κάποια σημεία, σίγουρα θα βρέξετε τα πόδια σας για να περάσετε απέναντι! Η είσοδος του φαραγγιού είναι καταπράσινη με οργιώδη βλάστηση, μετά από διαδρομής μιας ώρας συναντάει κάποιος έναν ήρεμο παράδεισο με μποστάνια μέσα στις κατάφυτες πλαγιές, ενώ στην έξοδό του μεγάλα βράχια και πανοραμική θέα του δίνουν μια άγρια ομορφιά. Το φαράγγι των κόκκινων πεταλούδων θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα της ανατολικής Κρήτης, και μιας και είναι ιδιαίτερα εύκολο και στην πρόσβαση και στην διάσχισή του, αξίζει να το γνωρίσετε αυτή την άνοιξη!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ανατολική Κρήτη γίνεται μέσω Αγίου Νικολάου και Σητείας, με κοντινότερη απόσταση από την Ιεράπετρα και το Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων αυτήν του Αγίου Νικολάου. Η σύνδεση με το ΚΤΕΛ είναι συχνή, ενώ στον Κουτσουρά φτάνει κανείς με το τοπικό λεωφορείο. ΚΤΕΛ Ιεράπετρας, τηλέφωνο 28420 28237

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε