Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Το αίνιγμα του Αχέροντα

Το αίνιγμα του Αχέροντα

Χωρίς υπερβολή, ο Αχέροντας είναι ο ποταμός με τους πιο φανατικούς λάτρεις στην Ελλάδα!  

Κάντε ένα πείραμα, ανεβάστε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία αυτού του μαγικού ποταμού και θα δείτε πόσοι μα πόσοι θα αναστενάξουν! Η ανυπέρβλητη ομορφιά του, το μυστηριακό τοπίο, η δύναμη και η παραξενιά του ίδιου του νερού, που άλλοτε εμφανίζεται και άλλοτε εξαφανίζεται, αλλά και η μυστική του ιστορία, με το Νεκρομαντείο, το Πέρασμα στον κάτω κόσμο και την κοιλάδα των ψυχών και του Ερμή, δημιουργούν όλα μαζί μια τρομερή σαγήνη, πώς να το κάνουμε;
Τα εντυπωσιακά περάσματα του Αχέροντα
Το ποτάμι αυτό έχει πολλά σημεία τα οποία αποτελούν συνταρακτικά τοπία για ολόκληρη την Ευρώπη! Καθώς διασχίζει την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία, και τα Ιωάννινα, υπάρχουν τόσες ομορφιές για να δει κάποιος! Στο πολύ ορεινό του τμήμα η κοίτη του διασχίζει την κοιλάδα των θαυμάτων, την περίφημη Λάκκα Σούλι, από από το πανέμορφο χωριό Πολυστάφυλο, στην Πρέβεζα, ως την γέφυρα των Σερζιανών στα σύνορα νάμεσα Πρέβεζα – Ιωάννινα, σας περιμένει μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μέσα σε καταπράσινα τοπία! Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια δίνουν την ευκαιρία για εξερευνήσεις.


Τα στενά που μαγεύουν

Η χαράδρα του Αχέροντα, τα περιβόητα Στενά, είναι ένα τοπίο που δεν χωράει σε λέξεις. Κάθετοι βράχοι, λειασμένοι από την ορμή των νερών, υψώνονται και πυργώνονται, δημιουργώντας μυστικές πύλες, εδώ είναι ένα από τοπίο εντυπωσιακά σημεία για ιππασία. Σε κάποια σημείο το μέγιστο πλάτος της κοίτης είναι το πολύ δύο μέτρα, ενώ οι βράχοι υψώνονται ως και εκατό μέτρα, καταλαβαίνετε πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό! Σε κάποια άλλα τμήματα η ροή είναι ομαλή, σχεδόν ανύπαρκτη, δημιουργώντας μικρές, μαγικές δολίνες, με σμαραγδένια χρώματα, ενώ σε κάποια σημεία η ορμητική ροή δημιουργεί αφάνταστους ήχους! Εδώ, στα Στενά, ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσες εξορμήσεις, για ένυδρη διάσχιση που την απολαμβάνουν οι επισκέπτες. Δέκα εξωτικά χιλιόμετρα διαδρομής – που απαιτούνται περίπου επτά με οκτώ ώρες πεζοπορίας, αλλά και πλακόστρωτα μονοπάτια δημιουργούν μία από τις πιο όμορφες ποτάμιες διαδρομές της Ελλάδας, που τώρα το καλοκαίρι γίνεται πολύ προκλητική!
Οι πηγές του πιο μυστηριακού ποταμού της Ευρώπης…
Ο Αχέροντας ξεκινάει από τον Βουβοπόταμο, στην Πρέβεζα, και με απίστευτες συστροφές καταλήγει στην Γλυκή Θεσπρωτίας, μετά από δύο χιλιόμετρα. Μετά από περίπου 14 χιλιόμετρα, συναντάμε το περίφημο Νεκρομαντείο, στην θέση του Μεσοπόταμου, όπου είναι και η αρχαία Εφύρα, το μυστικό σπήλαιο που είχε μεγάλη αξία στην αρχαιότητα. Σε όλη αυτήν την επικράτεια, με τα κρυστάλλινα νερά, μπορεί ο ταξιδιώτης να κάνει πεζοπορία, ιππασία, κανό και ράφτιγκ, απολαμβάνοντας με τον πιο ανόθευτο τρόπο την δύναμη του ποταμού…Τα μαγικά πέντε χιλιόμετρα, που καταλήγουν στις εκβολές του, είναι μια πλωτή διαδρομή, την οποία τώρα το καλοκαίρι αξίζει να την κάνετε με βαρκούλα, ανάμεσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, με την απόλυτη ηρεμία του γαλήνιου πια Αχέροντα, ο οποίος δεν μοιάζει σε τίποτα με τον άγριο θεό των Στενών!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η περιοχή του Αχέροντα στην οποία μπορείτε να κάνετε την έναρξη της περιπλάνησης βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της διαδρομής, από Πρέβεζα προς Ηγουμενίτσα. Από τη βόρεια Ελλάδα, η πρόσβαση γίνεται μέσω της Εγνατίας, ενώ από τη νότια Ελλάδα, μέσω Ρίου – Αντιρρίου και Ιονίας Οδού. 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε