Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το εκπληκτικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, στο Καρπενήσι

Το εκπληκτικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, στο Καρπενήσι

Η Ευρυτανία έχει απίστευτους προορισμούς να προσφέρει, και ένας από τους πιο μαγευτικούς είναι σίγουρα το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, λίγο έξω από το χωριό Προυσό και την ομώνυμη μονή.  

Η πεζοπορία στο φαράγγι είναι μοναδική, ενώ πρόκειται και για το μοναδικό μονοπάτι via ferrata της Ελλάδας. Via ferrata λέγονται τα μονοπάτια με πακτωμένα σιδερένια σκαλιά και υποδοχές για συρματόσκοινα, που προσφέρουν την δυνατότητα να κινηθει κάποιος με ασφάλεια, απολαμβάνοντας την πιο μυστική καρδιά μιας διαδρομής! Ας περιπλανηθούμε λοιπόν σε αυτό το εκπληκτικό φαράγγι και τα τοπία του!


Ένα φιλόξενο καταφύγιο

Το μυστηριακό αυτό φαράγγι έχει υπάρξει κατοικία για την πρώιμη ανθρωπότητα, λόγω των νερών αλλά και της οχυρής του θέσης. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, αλλά καις τον 2ο ΠΠ έγινε πάλι καταφυγή για τους ανθρώπους, που έζησαν στις φιλόξενες λόχμες του, μακριά από το ανθρωποκυνηγητό. Η Μαύρη Σπηλιά, παρά το δυσοίωνο όνομα, λέγεται έτσι γιατί είναι κατάφυτη, αποτελεί πολύ φιλόξενο χώρο, με σταθερή θερμοκρασία και τέλεια οπτική επαφή. Η έναρξη του πεζοπορικού μονοπατιού είναι στην πανέμορφη, παραδοσιακή πέτρινη κρήνη στην γέφυρα Προυσού Τόρνου. Η διαδρομή είναι ανηφορική, αλλά εξαιρετικά βατή και ουσιαστικά δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός, εκτός από ανθεκτικά παπούτσια. Πρόκειται για μαγευτικό μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα σε πλατάνια, ιτιές και ζωηρά αγριολούλουδα και βοτάνια, τα οποία δροσίζονται από τα νερά του ποταμού. Ξύλινα μικρά γεφύρια και λίθινα μονοπάτια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο, ενώ η Μαύρη Σπηλιά περιμένει να χαρίσει στους πεζοπόρους την σκιά της και την μοναδική θέα.


Ιδανική διαδρομή για αρχαρίους

Αν θέλει κάποιος να μυηθεί στον κόσμο του trekking η Μαύρη σπηλιά αποτελεί τον τέλειο δάσκαλο! Ενώ το δέλεαρ είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι ομορφιές του φαραγγιού είναι ανεξάντλητες, η ανάβαση δεν προκαλεί δυσκολίες ενώ υπάρχουν δέκα συνολικά τεχνικές καταβάσεις πολύ εύκολες, αλλά πολύ εντυπωσιακές, με τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη να έχει ύψος 15 μέτρα. Η διάσχιση του μονοπατιού δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, αν εξαιρέσουμε φυσικά τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αποθαυμάσει όλη αυτήν την ομορφιά! Η διαδρομή είναι και κάθετη και οριζόντια, δηλαδή άλλοτε περπατάει δίπλα στα βράχια και άλλοτε τα προσεγγίζει. Οι μοναδική ροή του ποταμού δημιουργεί μικρές λίμνες και περάσματα, τα οποία αποζημιώνουν για την απόφαση να καταδυθεί κάποιος σε αυτόν τον πανέμορφο, μυστικό κόσμο! Η εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί και με μια γνωριμία με την Προυσιώτισα, που είναι από τις πιο σημαντικές μονές του ελληνικού χώρου, ενώ η παραδοσιακή ευρυτάνικη φιλοξενία και γαστρονομία, είναι πρόσθετος λόγος να βιαστείτε να γνωρίσετε την περιοχή!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Ευρυτανίας: 22370 0013
πρακτορείο Αθηνών 210 8315991 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε