Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Το μυστηριακό Αγκίστρι, στην καρδιά του Αργοσαρωνικού

Το μυστηριακό Αγκίστρι, στην καρδιά του Αργοσαρωνικού

Ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά της Ελλάδας, το πευκόφυτο Αγκίστρι, είναι ταυτόχρονα και από τα πλέον εύκολα να το απολαύσει κάποιος, αφού είναι στην καρδιά του Αργοσαρωνικού, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.  

Καταπράσινο και μικρό, με μόλις 11,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, αποπνέει ωστόσο τεράστια γοητεία. Πέρα από τα όμορφα χωριά του και τις εκτυφλωτικές παραλίες του, έχει και μια μυστηριακή ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και πολλούς θρύλους, που κάνουν την περιήγηση σε αυτόν τον παράξενο νησιωτικό παράδεισο πολύ ενδιαφέρουσα.


Δύο ώρες ή 55 λεπτά από τον Πειραιά, ένας κόσμος παράδοξης ομορφιάς

Το ταξίδι από τον Πειραιά ως την Σκάλα, το φυσικό λιμάνι στο Αγκίστρι, κρατάει μόλις δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής και 55 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι, αλλά είναι και σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα. Αντίθετα από τα άλλα εύκολα προσβάσιμα νησιά, την Κέα και την Αίγινα, αλλά και την Σαλαμίνα, που έχουν κυκλαδίτικο χρώμα, το Αγκίστρι, με το κατάφυτο σώμα του, θυμίζει μάλλον Βόρειες Σποράδες. Τα πεύκα λάμπουν με ένα απίστευτα ζωηρό πράσινο, που κατεβαίνει μέχρι την διάφανη θάλασσα, δημιουργώντας μοναδικά τοπία. Αν τώρα θέλουμε να δούμε γιατί αυτό το νησί είναι τόσο παράξενο, πρέπει να πάμε πίσω, στα κείμενα του Πλίνιου, του Θουκιδίδη και του Διόδωρου. Εκεί θα δούμε ότι η νήσος στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κεκρυφάλεια, που σημαίνει Στολισμένη Κεφαλή. Όντως από ψηλά το Αγκίστρι μοιάζει με περίγραμμα ανθρώπινου κεφαλιού. Φυσικά είναι πειρασμός να πούμε ότι θέλει πολύ αφαιρετική φαντασία για να το καταλάβει αυτό κάποιος αν δεν το έχει δει από ψηλά, και από ό,τι ξέρουμε, δεν υπήρχε η δυνατότητα πτήσης στην αρχαιότητα, ώστε να υπάρχει μια τέτοια εικόνα…Για να συμπληρωθεί το άρωμα μυστηρίου, μόλις βρεθείτε στο Αγκίστρι και στα πανέμορφα χωριά του, προσέξτε τις όμορφες παραστάσεις κεφαλών που υπάρχουν στον εξωτερικό τοίχο κάθε εισόδου σπιτιού, πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο προστασίας της εστίας…


Οι μοναδικές παραλίες

Το μικρό αυτό στολίδι αποτελεί ένα από τα πιο προικισμένα νησιά του Αργοσαρωνικού από άποψη παραλιών. Η Σκάλα, με την αβαθή και αμμουδερή παραλία της είναι η πιο γνωστή, ενώ η Δραγωνέρα, με το πανέμορφο βότσαλο να βγάζει εξαίσιες μουσικές καθώς το κύμα επελαύνει, είναι κατάφυτη. Στα δυτικά της Σκάλας ο ταξιδιώτης θα συναντήσει την Σκληρή και την εντελώς απομονωμένη Χαλικιάδα, όπου βρίσκουν διακριτικότητα, όταν μεστώνει το καλοκαίρι, οι γυμνιστές. Η Μαρίζα είναι ένα θεόρατος βράχος στα δυτικά, κοντά στα Λιμενάρια, από όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει βουτιές στα σμαραγδένια νερά, ενώ η παραλία του Απονήσου, ανάμεσα στο μικρό νησάκι Απόνησο και το Αγκίστρι είναι ένα αβαθές και μαγευτικό πέρασμα.


Πεζοπορία και μοναδικά χωριά, γεύσεις και νυχτερινή ζωή

Το Αγκίστρι έχει λίγα αλλά πολύ γοητευτικά χωριά, και πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος για πεζοπορία. Το Μεγαλοχώρι ή Μύλος είναι η Χώρα του νησιού, με το εξαιρετικό χρώμα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις αυθεντικές γευστικές προτάσεις. Η Σκάλα είναι ο φυσικός λιμένας και το μικρό πόλισμα κατακτάει με την ομορφιά του τους ταξιδιώτες με την πρώτη ματιά. Τα Λιμενάρια και το Μετόχι συμπληρώνουν την πανέμορφη εικόνα. Το γεγονός ότι γενικά το Αγκίστρι αποπνέει γαλήνη, δεν σημαίνει ότι δεν έχει νυχτερινή ζωή, και μάλιστα πολύ έντονη. Απλά, επειδή οι ταξιδιώτες που έρχονται είναι φανατικοί θαυμαστές του, γίνονται μια παρέα, στην οποία είναι πολύ εύκολο να ενταχθεί κάποιος. Ο κωδικός που ανοίγει όλες τις πόρτες είναι «μα, τι όμορφο νησί είναι αυτό!», αν πρόκειται να πάτε για πρώτη φορά θα θελήσετε έτσι κι αλλιώς να μοιραστείτε αυτό το συναίσθημα! Φυσικά μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο για να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού, να κάνετε θαλάσσια σπορ, ενώ υπάρχει και ένα πολύ γραφικό τουριστικό τρενάκι με το οποίο θα χαρείτε όλα τα αξιοθέατα! Οι συγκοινωνίες είναι πολύ τακτικές, οι οδηγοί των ταξί φιλικότατοι και πολύ εξυπηρετικοί. Γενικά το κλίμα της φιλοξενίας στο Αγκίστρι είναι κάτι παραπάνω από φιλικό, θα απολαύσετε και την ανθρώπινη πλευρά του νησιού, με σήμα – κατατεθέν το χαμόγελο που σκλαβώνει.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από τον Πειραιά είναι καθημερινή. Τηλέφωνο ταξί Αγκιστρίου: 6977662004 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε