Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Χιονισμένα Χριστούγεννα στο Bansko

Χιονισμένα Χριστούγεννα στο Bansko

Μέρες γιορτινές και θέλεις να μπεις στο mood. Γίνονται όμως Χριστούγεννα χωρίς χιόνι; Για να μην μιλήσει κανείς για την… απαραίτητη αδρεναλίνη που πάντα σου λείπει το Χειμώνα.

Υπάρχει λύση και ρομαντικά να περάσεις σε ένα απίστευτο χιονισμένο τοπίο και να ξεδώσεις με σκι και snowboard και να κάνεις ένα ωραίο ταξιδάκι στο εξωτερικό χωρίς πολλά έξοδα.


 

Όλα αυτά περικλείονται σε ένα όνομα! Μπάνσκο! Το μεγαλύτερο κέντρο των Βαλκανίων είανι μόλις 3 1/2 ώρες από τη Θεσσαλονίκη και σε περιμένει να απολαύσεις τις εγκαταστάσεις του. Οι πίστες του έχουν ανοίξει από τις αρχές του μήνα και το χιόνι αυτή τη στιγμή που μιλάμε φτάνει τους 30 πόντους. Μπορεί να μην λειτουργούν ακόμη όλες οι πίστες, όμως θα μπορέσεις να κάνεις σκι σε τουλάχιστον 3 διαδρομές που είναι σε λειτουργία!

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


 

Σε υψόμετρο που φτάνει τα 2.600 μέτρα το χιονοδρομικό κέντρο έχει δεκάδες πίστες εκτείνονται σε ένα μήκος 70 χιλιομέτρων για λάτρεις του σκι και του snowboard, από ερασιτεχνικό μέχρι και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά ακόμη και για παιδιά. Αν μάλιστα δεν χορταίνεις τις πίστες τότε εκεί θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις σκι και το βράδυ σρις φωτισμένες πίστες και εφόσον το επιτρέπει βέβαια ο καιρός. 

Κι αν δεν έχει χιόνι; Το χιονοδρομικό κέντρο είναι τόσο καλά εξοπλισμένο που από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι τον Απρίλιο μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στους λάτρεις του σκι. Με περισσότερα από 180 κανόνια και σε περιπτώσεις χαμηλής χιονόπτωσης οι πίστες είναι πάντα γεμάτες αφράτο χιόνι!

Πάρε το κεντρικό λιφτ “Γόνδολα” που θα σε ανεβάσει στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου. Από εκεί μπορείς να επιλέξεις όποιο Lift θέλεις, ανάλογα με το επίπεδο και την πίστα που αγαπάς. Το Μπάνσκο συνδυάζει την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του βουνού με ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, στη δημιουργία των εγκαταστάσεων του οποίου, πρέπει να σημειώσουμε ότι, έχουν βάλει το έμπειρο χέρι τους Αυστριακοί.


 

Αν δεν έχεις ακόμη εξελιχθεί σε δεινό σκιέρ μπορείς να νοικιάσεις τον εξοπλισμό σου εκεί. Σε high season περίοδο θα σου κοστίσει γύρω στα 38 ευρώ ο πλήρης εξοπλισμός! Υπολόγισε σε αυτά και περίπου 25 με 50 ευρώ για το πάσο που θα σου επιτρέψει να ανεβαίνεις στις πίστες.

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ
Το ιστορικό κέντρο του Μπάνσκο, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια του 18ου αιώνα, αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τα αξιοθέατα του Μπάνσκο, σημειώστε: το σπίτι – μουσείο του ποιητή «Νικολάι Βαπτσάροβ», το πολιτιστικό κέντρο «Αγ. Πατήρ Παΐσιος», την «Οικία Βελιάνοβα» (εθνογραφικό μουσείο), το πατρικό σπίτι – μουσείο του Νεόφυτου Ρίλσκι (του πρώτου Βούλγαρου εγκυκλοπαιδιστή) και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Ανακαλύψτε τις έντονες βυζαντινές επιρροές στα σπίτια Banskalii με τις ψηλές πύλες από ξύλο πεύκου και τα σκαλιστά ταβάνια, την τοπική αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά εικονοστάσια των εκκλησιών, δημιουργίες ντόπιων εικονογράφων. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις παραδοσιακές ταβέρνες, τις αποκαλούμενες «μεχάνα», με φτηνό φαγητό και ζωντανή μουσική. Μπορείτε επίσης να πάτε στο κυριακάτικο υπαίθριο παζάρι, περισσότερο σαν διασκέδαση παρά για ψώνια, ή να πε-ριηγηθείτε στο εθνικό πάρκο που περιβάλλει την περιοχή, με τζιπ ή με περιπάτους που προτείνονται από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού στο Bansko.

Εξορμήσεις στα γύρω χωριά
Ντομπρίνιτσε: Για εκδρομές επιλέξτε το κοντινό χωριό Dobriniste, όπου λειτουργούν θερμά λουτρά. Μόλις 6 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο, το γραφικό χωριό θα αποτελέσει μια ευχάριστη βόλτα φαγητό και φυσικά για λουτρά.  Είναι ένα διάσημο θέρετρο για τις 17 ιαματικές πηγές με θερμοκρασία 30 – 43°C.

Μπάνια: Από τα πιο παλιά χωριά με αρκετά μνημεία, όπως για παράδειγμα το ρωμαϊκό λουτρό και κάποια διατηρητέα σπίτια από την εποχή της αναγέννησης. Το χωριό είναι μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο και άλλα τόσα από την πόλη Ράζλογκ.

Κι εδώ θα μπορέσεις να απολαύσεις μεταλλικά, ιαματικά νερά με θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 57 βαθμούς Κελσίου.  Το χωριό αναπτύσσεται σε σπα και ορεινό θέρετρο με πολλά νέα ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις οι οποίες αυξάνονται κάθε σεζόν. Ανακάλυψε τα εστιατόρια και τα σημεία όπου θα μπορέσεις να απολαύσεις γευσιγνωσία κρασιού.

Ράζλογκ: Βρίσκεται στην ομώνυμη κοιλάδα και είναι γνωστή για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Τα σπίτια σε στιλ Razlog-Chepino που χρονολογούνται από την βουλγαρική αναγεννησιακή περίοδο και θα σε εντυπωσιάσουν. Αν ο καιρός το επιτρέπει, από την πόλη μπορείς να ακολουθήσεις κάποια από τις  διαδρομές πεζοπορίας στη φύση και να δεις αρχαιολογικά αξιοθέατα!

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε