Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χίος, τα ακρογιάλια του Ομήρου

Χίος, τα ακρογιάλια του Ομήρου

Η Χίος είναι ένα από τα πιο παράδοξα, ενδιαφέροντα και μυστηριακά νησιά της ελληνικής πολυνησίας.  

Όμορφη, με απέραντη ιστορία, με κρυφές παραλίες που πραγματικά θα σας συναρπάσουν, αλλά και με χωριά που αποπνέουν αρχοντιά, είναι ένα νησί – όνειρο! Η γενέτειρα του Ομήρου, η γη της μαστίχας και των αρωμάτων, η ιστορική και γενναία Χίος χρειάζεται πολύ περισσότερα από ένα ταξίδι για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει όλη την γκάμα της και τους κρυμμένους της θησαυρούς!
Κάρες, Λέλεγες και άλλοι
Η πανάρχαια Χίος, στο ανατολικό Αιγαίο και μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από τις απέναντι ακτές της Ιωνίας, έχει έναν τεράστιο προϊστορικό πολιτισμό. Κατοικήθηκε από Κάρες και Λέλεγες, πριν γίνει μέρος της απέραντης ιωνικής πραγματικότητας. Το νησί είναι διάσπαρτο από σημαντικά σπήλαια και θέσεις που άνθισαν κατά την Εποχή του Χαλκού. Μαζί με τα Ψαρά , τα Αντίψαρα και τις Οινούσσες αποτελεί ουσιαστικά ένα μοναδιαίο σύμπλεγμα, μοιάζουν αυτά τα νησιά να «πλέουν» μέσα στον χρόνο και την ιστορία, πιασμένα γερά μεταξύ τους. Το νησί της Χίου,. Λόγω της τεράστιας σημασίας του ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και λόγω της εύφορης γης και του μεγέθους του – είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας – ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντικό «τρόπαιο» για όποιον έπαιρνε τα ηνία της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι τα χνάρια τους τα έχουν αφήσει εδώ και οι Ρωμαίοι, οι Ενετοί, οι Φράγκοι, οι Οθωμανοί. Κάστρα και μοναδικά μεσαιωνικά χωριά, μοναστήρια και πανάρχαια σημάδια ενός απέραντου πολιτισμού θα σας καταπλήξουν – κυριολεκτικά – σε κάθε βήμα σας.
Η κοσμοπολίτικη Χώρα
Η πρωτεύουσα της Χίου και κεντρικό λιμάνι, η Χώρα, είναι μια ανθηρή πολιτεία με 25.000 κατοίκους. Είναι στην ανατολική πλευρά του νησιού, αποπνέει μια κοσμοπολίτικη αίσθηση και το λιμάνι είναι πολύβουο και ζωντανό. Εδώ θα δει ο επισκέπτης μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού, το Κάστρο βέβαια, κτισμένο από τους Ενετούς τον 11ο αιώνα στην θέση πανάρχαιας ακρόπολης, το εξαιρετικά σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο και την Βιβλιοθήκη του Αδαμάντιο Κοραή. Η Χώρα κυριαρχεί σε μια επίπεδη γη – η Χίος έχει, σε αντίθεση με άλλα νησιά, και μεγάλες πεδιάδες – και αποτελεί ιδανικό σημείο για να καταστρώσει κάποιος τις εξορμήσεις του στην ιστορική ενδοχώρα της Χίου και τις παραλίες.
Νέα Μονή Χίου, ένα κόσμημα
Τα μοναστήρια της Χίου είναι γενικά σημαντικά. Η Νέα Μονή Χίου όμως είναι ένα φαινόμενο. Αποτελεί ένα από τα πληρέστερα και ομορφότερα δείγματα ορθόδοξης τέχνης και ναοδομίας, με μεγάλη πολιτιστική αξία, γι’ αυτό και τελεί σε καθεστώς προστασίας. Τα μωσαϊκά και τα ψηφιδωτά της Μονής θεωρούνται αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης, εφάμιλλα της Ραβέννας. Δεσπόζει σε έναν ειδυλλιακό λόφο και σήμερα κατοικείται και διακονείται από γυναίκες μοναχές. Επίσης πολύ σημαντική είναι και η Μονή του Αγίου Μηνά, που αποτελεί Εθνικό Μνημείο και είναι περιβόητη για α θαύματα του Αγίου, αλλά και η Μονή της παναγίας Σικελιάς στην Νότια Χίο, κτισμένη τον 13ο αιώνα. Μην προσπεράσετε το δίκτυο των εκκλησιών και των μοναστηριών με επιφανειακό βλέμμα. Η Χίος είναι ένας απίστευτος τόπος, και τα θρησκευτικά της μνημεία πληρούν τους όρους που θέτουν οι ερευνητές για τους «τόπους δύναμης». Νιώστε την δύναμη αυτών των τόπων, θεωρούνται μοναδικοί στο πλέγμα της Ελλάδας.
Τα εκπληκτικά μεσαιωνικά χωριά
Η Χίος έχει αλώβητα μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσογείου, που η συνολική τους προσωπικότητα και ομορφιά θυμίζει την Κορσική και την Σαρδηνία. Το Πυργί είναι το πιο γνωστό από αυτά, λόγω της ιδιαίτερης διακόσμησης με ξεσμένα επιχρίσματα στην πρόσοψη των κτηρίων. Το Πυργί είναι κτισμένο πραγματικά σαν κάστρο και εντυπωσιάζει με τα «ξυστά» του σπίτια, αρχοντικά και την εκκλησία. Τα Μεστά, το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά, ονειρικά χωριά της Χίου, είναι μια μοναδική για την ελληνική επικράτεια περίπτωση. Ο χρόνος έχει όντως σταματήσει εδώ. Δρομάκια στενά, με καμάρες, δημιουργούν έναν πραγματικό λαβύρινθο, κατάλληλο ως σκηνικό για μεσαιωνική ταινία. Είναι από τα πιο καλά διατηρημένα χωριά της Μεσογείου. Ο Ανάβατος είναι στην δυτική Χίο, ένα καστροχώρι, με μοναδική θέα και άγρια φύση τριγύρω που συναρπάζει. Υπήρξε καταφύγιο από τους πειρατές και η θέση του κόβει την ανάσα. Ανάμεσα στα Μεστά και το Πυργί ο επισκέπτης θα συναντήσει και άλλα θαυμάσια δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, τους Ολύμπους, α Αρμόλια, την Καλαμωτή, τα Νένητα, την Καλλιμασιά, αλλά και πιο μικρούς οικισμούς, που κάθε ένας τους είναι ένα πραγματικό στολίδι, έξω από τον χρόνο! Πολύ σημαντικό και γνωστό χωριό είναι και τα περίφημα Αυγώνυμα, με την απέραντη θέα στον κόλπο της Ελίντας και την μεσαιωνική βίγλα,
Το σπήλαιο των Ολύμπων
Οι Ολύμποι ανήκουν στο περίφημο δίκτυο με τα μαστιχοχώρια, είναι εδώ που συλλέγεται αυτό το θαύμα της γης, το δάκρυ του σκίνου με τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Τα μαστιχοχώρια αξίζουν μια ιδιαίτερη περιπλάνηση, μιας και αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι μιας πανάρχαιας ιστορίας. Το σπηλαιοβάραθρο των Ολύμπων, πολύ κοντά στο χωριό, είναι ένας πρόσθετος λόγος για νε έρθει εδώ ο ταξιδιώτης, μιας και οι σχηματισμοί από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες είναι μαγευτικοί!


Σαγηνευτικές παραλίες

Η Χίος έχει δαντελωτά ακρογιάλια με περίπλοκη δομή, πολλούς κρυμμένους κόλπους, απέραντες αμμουδιές αλλά και παραλίες με απότομα βράχια, είναι ο παράδεισος για τους δύτες, μιας και έχει πολύ ενδιαφέροντες και πλούσιους βυθούς. Η αμμουδιά του Καρφά, νότια από την Χώρα, είναι η πιο διάσημη ίσως παραλία του νησιού, με ζεστά και ρηχά νερά. Πολύ κοντά είναι ο Μέγας Λιμνιώνας, με όμορφα ταβερνάκια και καφέ στο κύμα, ενώ βόρεια της Χώρας σας περιμένει η Δασκαλόπετρα, που δεν είναι άλλη από την πέτρα του Ομήρου. Ο όρμος του Λω που είναι κοντά στην Δασκαλόπετρα προσφέρει εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες. Η παραλία του Εμπορειού, η Μαύρα Βόλια όπως είναι πιο γνωστή, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο, με κατάμαυρα βότσαλα ηφαιστειογενούς προέλευσης, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σβησμένα ηφαίστεια. Πρόκειται για ένα απίστευτο τοπίο, έξω από περιγραφές και λέξεις! Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν πανέμορφα ακρογιάλια, όπως αυτό της Αγίας Φωτεινής, του Αγίου Αιμιλιανού και της Κώμης, με αστραφτερά βότσαλα. Στην δυτική Χίο θα βρείτε το Λιθί, μια υπέροχη αμμουδιά που δεν την ξέρει πολύς κόσμος, ενώ η «σταρ» της δυτικής Χίου είναι η παραλία της Ελίντας, με την πανέμορφη θέα.
Πέρα από την μαστίχα
Όταν μιλάμε για τοπικά προϊόντα της Χίου φυσικά, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε αυτό το πετράδι της γης, την θαυματουργή μαστίχα. Ωστόσο η Χίος είναι πλούσια σε βότανα και είδη τσαγιού, που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα χωριά και τις πολιτείες, ενώ φημίζεται για τα λικέρ της και με βάση την μαστίχα και με άλλα αρώματα, όπως και για τα γλυκά του κουταλιού. Πολύ ενδιαφέροντα θα βρείτε και τα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, με την άφταστη παραδοσιακή τεχνική. Η Χίος πρωταγωνιστεί πολύ δυναμικά σε μια εναλλακτική μορφή ταξιδιωτικής κουλτούρας, αναπτύσσοντας τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό δραστηριοτήτων, αφού ο επισκέπτης μπορεί να κάνει αναρρίχηση, πεζοπορία, καταδύσεις, αλλά και τον αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό. Ένας πραγματικός παράδεισος στα ανατολικά του Αιγαίου, που έχει τόσους πολλούς θησαυρούς, θα σας κλέψει την καρδιά!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Εκτός από τα πυκνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία συνδέουν την Χίο με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια, στο νησί λειτουργεί και αεροδρόμιο, με συχνές πτήσεις.
Χίος Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
821 00 Chios,
GREECE
Τηλ: +30 (0)22710 44260
Φαξ: +30 (0)22710 21237
Ιστότοπος:
www.hcaa-eleng.gr/chios.htm 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε