Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

H συμφωνία με την Αίγυπτο και η επόμενη ημέρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να χαρακτηρίζει «εθνική επιτυχία», όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς η συμφωνία ανατρέπει τα τετελεσμένα που μπορούσε να δημιουργήσει στην περιοχή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Από εκεί και πέρα, η Αθήνα γνωρίζει ότι η τμηματική συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανατολικά του 28ου μεσημβρινού που αφορούν στα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ του Καστελόριζου, του συμπλέγματος της Μεγίστης, της Στρογγύλης και των νησιών που έχουν μέτωπο στη νοτιανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της η Ρόδου, της Κάσου και της Καρπάθου.

Μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ο βασικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τους τελευταίους οκτώ μήνες είναι η ανατροπή του. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Οn Alert, η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου όχι μόνο ακυρώνει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αλλά κατοχυρώνει και τα δικαιώματα της επήρειας των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως συνέβη και με τη πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία, ανατρέποντας έτσι τα αντίθετα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις