Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δρακόντεια μέτρα στην Ινδία για την αμφιλεγόμενη ταινία «Padmaavat» – Βίαια επεισόδια

Δρακόντεια μέτρα στην Ινδία για την αμφιλεγόμενη ταινία «Padmaavat» – Βίαια επεισόδια

Μέσα σε κλίμα απειλών, βίαιων επεισοδίων και δρακόντειων μέτρων ασφαλείας προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ινδίας η αμφιλεγόμενη ταινία του Bollywood «Padmaavat», καθώς τέσσερα κρατίδια απαιτούσαν να απαγορευθεί η προβολή της.

Περιθωριακές κάστες όπως το «Karni Sena» (ισχυριζόμενες ότι εκπροσωπούν την κοινότητα Rajput) προκάλεσαν βίαια επεισόδια σε διάφορα κρατίδια, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, έκαψαν οχήματα και λεηλάτησαν πολλά καταστήματα. Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί έκαψαν ένα λεωφορείο, ενώ οι αρχές αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα έξω από τους κινηματογράφους, πολλοί από τους οποίους επέλεξαν να μην κρεμάσουν αφίσες της ταινίας για να μην προκαλέσουν τους μαινόμενους διαδηλωτές.

Παρά τις απειλές, κυρίως από διάφορες ακραίες συντηρητικές ομάδες, εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ινδία κατέκλυσαν τις κινηματογραφικές αίθουσες για να δουν την πολυσυζητημένη ταινία. Τα κρατίδια Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ, Μαντχία Πραντές και Γκόα, τα οποία ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα (BJP), φοβούμενα ακραία επεισόδια αποφάσισαν να μην προβάλουν την ταινία. Ωστόσο η απόφασή αυτή απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι «λογοκρίνεται η καλλιτεχνική ελευθερία».

Η ρομαντική σχέση που έβαλε φωτιά στην Ινδία

Οι διαδηλωτές εξεγέρθηκαν κατηγορώντας τον σκηνοθέτη Σαντζάι Λίλα Μπάνσαλι ότι παρουσιάζει με λάθος τρόπο μία ρομαντική σχέση ανάμεσα στην βασίλισσα της Ινδίας (Padmavati) και του μουσουλμάνου αυτοκράτορα Alauddin Khilji. Η κάστα «Karni Sena» τον κατηγορεί ότι στην ταινία παραμορφώνει την ιστορία. Εκείνος, ωστόσο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ενώ κυκλοφόρησε και ένα βίντεο, στο οποίο διευκρινίζει ότι η ταινία του δεν αλλοιώνει τίποτα. Τον Ιανουάριο του 2017 μέλη της κάστας «Karni Sena» εισέβαλαν στο στούντιο που γυριζόταν η ταινία προκαλώντας καταστροφές. Η μανία τους ήταν τέτοια που εξέδωσαν ένας είδος «φάτουα» ότι θα ανταμείψουν με 50 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 637.000 ευρώ) όποιον «αποκεφάλιζε» τον σκηνοθέτη ή την πρωταγωνίστρια .

Τα βίαια επεισόδια έφθασαν μέχρι το Κοινοβούλιο καθώς ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου, Ραούλ Γκάντι, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα (BJP) ότι απέτυχε να διατηρήσει τον νόμο και την τάξη στα κρατίδια που κυβερνά. Η διάσημη ηθοποιός του Bollywood, Ντιπίκα Παντούκο, ενσαρκώνει τον ρόλο της θρυλικής βασίλισσας Padmavati, ενώ στο πλάι της παίζουν διάσημοι ηθοποιοί της Ινδίας. Αρχικά ο τίτλος της ταινίας ήταν « Padmavati». Ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Κεντρικό Συμβούλιο Πιστοποίησης Κινηματογράφου (CBFC) της Ινδίας, γνωστό και ως συμβούλιο λογοκρισίας, ζήτησε από τους υπεύθυνους της ταινίας να προβούν σε πολλές αλλαγές, τόσο στην ταινία, όσο και στον τίτλο. Παρά τα βίαια επεισόδια, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ταινία θα αποτελέσει το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς. Από την πλευρά τους, πολλοί ιστορικοί εκτιμούν ότι η « Padmavati» ήταν μία μυθική βασίλισσα, η οποία στη πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις