Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γαλλία: Άσυλο για τη σύζυγο του πρώην αρχηγού της Interpol

Γαλλία: Άσυλο για τη σύζυγο του πρώην αρχηγού της Interpol

H γαλλική κυβέρνηση έδωσε άσυλο στη σύζυγο του Κινέζου πρώην αρχηγού της Interpol Μενγκ Χονγκγουέι ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2018 μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

«Εάν η Γαλλία δεν με υπεράσπιζε, θα με είχαν σκοτώσει εδώ και καιρό» δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο η σύζυγός του Γκρέις Μενγκ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης σηματοδοτεί την αρχή της «δεύτερης ζωής της».

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 ο Μενγκ Χονγκγουέι είχε αναχωρήσει για την Κίνα και επι μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έδινε σημεία ζωής. Η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνιση του στις γαλλικές αρχές. Η εισαγγελία της Λιόν ξεκίνησε έρευνα για την εξαφάνιση του συζύγου της, ενώ η Interpol έστειλε επίσημο αίτημα στις κινεζικές αρχές επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενημερωθούν για το πού βρίσκεται ο αρχηγός της Interpol. Εν συνεχεία η γενική γραμματεία της Interpol στη Λιόν ενημερώθηκε για την παραίτηση του ηλικίας 64 ετών Μενγκ Χονγκγουέι από την Interpol.

Στις 7 Οκτωβρίου 2018 οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι συνελήφθη ως ύποπτος για παράβαση της νομοθεσίας, ενώ το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο πρώην αρχηγός της Interpol συνελήφθη ως ύποπτος για δωροδοκία και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους ο Μενγκ Χονγκγουέι διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα και καθαιρέθηκε από κάθε κρατικό αξίωμα που κατείχε. Σύμφωνα με Κρατική Επιτροπή Ελέγχου της Κίνας ο Μενγκ υπέπεσε «σε σοβαρές παραβιάσεις της κομματικής πειθαρχίας» ενώ η δικογραφία παραδόθηκε στην εισαγγελία. Στις 24 Απριλίου η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία της Κίνας αποφάσισε βάσει των υπονοιών για δωροδοκία την προφυλάκιση του.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις