Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Η μετάφραση του «Μυστικού Δείπνου σε «Κρυφό Τσιμπούσι» που έριξε την κυβέρνηση Θεοτόκη

Η μετάφραση του «Μυστικού Δείπνου σε «Κρυφό Τσιμπούσι» που έριξε την κυβέρνηση Θεοτόκη

Εβδομήντα δύο χρόνια πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μια άλλη αιματηρή εξέγερση φοιτητών, οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης Θεοτόκη. Η αρχή των γεγονότων του Νοεμβρίου του 1901 εντοπίζεται λίγα χρόνια νωρίτερα στην περίοδο του ατυχούς πολέμου του 1897.

Η Ελλάδα ηττήθηκε και διασώθηκε με την «ευγενή» παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, την τρόικα της τότε εποχής. Θρησκευτικοί κύκλοι της εποχής ερμήνευσαν τη συμφορά ως θεϊκή οργή. «Ο Θεός ήθελε να τιμωρήσει την ασέβεια του λαού προς τη θρησκεία». Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η ρωσικής καταγωγής βασίλισσα Όλγα.

Βαθιά θρησκευόμενη η ίδια, πίστευε ότι μόνο όταν οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θα μπορέσουν να διαβάσουν την Αγία Γραφή και το Ευαγγέλιο, τότε και μόνο τότε θα πάψουν να έλκουν τις συμφορές. Τα χριστιανικά κείμενα όμως ήταν γραμμένα σε αρχαϊκή διάλεκτο κάτι που δημιουργούσε ένα επιπλέον πρόβλημα σε μεγάλο μέρος του λαού. Εννοείται δε, ότι οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν να διαβάζουν. Κατά συνέπεια, πολλοί δεν καταλάβαιναν τα λόγια της Θείας Λειτουργίας.

Μετάφραση στην καθαρεύουσα…

Διαβάστε αναλυτικά στο dogma.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις