Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Ρωσία παρασημοφόρησε τους πιλότους που έριξαν το αμερικανικό drone στην Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία παρασημοφόρησε τους πιλότους που έριξαν το αμερικανικό drone στην Μαύρη Θάλασσα

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού παρασημοφόρησε τους πιλότους των δύο μαχητικών αεροπλάνων Su-27, οι οποίοι την περασμένη Τρίτη (14.03.2023) αναχαίτισαν ένα drone των ΗΠΑ πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. 

Το drone συνετρίβη την περασμένη Τρίτη (14.03.2023) στη Μαύρη Θάλασσα, αφού αναχαιτίσθηκε από ρωσικά αεριωθούμενα. Είναι η πρώτη απ’ ευθείας συμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ που γίνεται γνωστή αφότου η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωσή του για την παρασημοφόρηση των πιλότων, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επανέλαβε την εκδοχή για τα γεγονότα -η οποία αμφισβητείται από την Ουάσινγκτον-, σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά αεροπλάνα δεν ήρθαν σε φυσική επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Ως αποτέλεσμα των απότομων ελιγμών, γύρω στις 9:30 π.μ. (ώρα Μόσχας) το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα MQ-9 άρχισε να ίπταται ανεξέλεγκτα και να χάνει ύψος και προσέκρουσε στην υδάτινη επιφάνεια», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το drone πετούσε με τους αναμεταδότες του κλειστούς και παραβιάζοντας τους περιορισμούς στον εναέριο χώρο που έχει δημοσιοποιήσει η Ρωσία σε σχέση μ’ αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι εντόπισε σε βάθος 900 μέτρων το αμερικανικό UAV που κατερρίφθη στη Μαύρη Θάλασσα

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πλησίασαν το αμερικανικό MQ-9 Reaper στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής του πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στο διεθνή εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μαχητικά παρενόχλησαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το ράντισαν με καύσιμα στη διάρκεια μιας συμπλοκής που διήρκεσε 30-40 λεπτά, πριν ένα από αυτά προκαλέσει ζημιά στην προπέλα του drone με αποτέλεσμα το τελευταίο να συντριβεί στη θάλασσα.

Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε ένα επεξεργασμένο βίντεο 40 δευτερολέπτων που δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό να πλησιάζει ένα αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον αέρα, να αδειάζει καύσιμα κοντά του και να φαίνεται μετά μια προπέλα με ζημιά. Ο επικεφαλής των αμερικανών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως το επεισόδιο καταδεικνύει την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Μόσχας.

Δείτε το βίντεο:

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις