Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Κολυμβητήριο – γιαπί” επί 28 χρόνια στην Αγία Παρασκευή

“Κολυμβητήριο – γιαπί” επί 28 χρόνια στην Αγία Παρασκευή

Πρόκειται για ένα έργο που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εδώ και 28 χρόνια. Το 1989 εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης δημοπρασίας του, το 1991 υπογράφτηκε η εργολαβική σύμβαση. Η πρόβλεψη ήταν το έργο να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου του 1994.

Από τότε παραμένει ημιτελές, χωρίς να πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του, αποτελώντας ένα τρανταχτό παράδειγμα της ελληνικής πραγματικότητας στην εκτέλεση των δημόσιων έργων. Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής να στερούνται ένα σημαντικό αθλητικό χώρο, εξαιτίας των λαθών και της αδιαφορίας όσων διοίκησαν τα τελευταία χρόνια το Δήμο.

Το χρονικό της εγκατάλειψης

Το ιστορικό της εγκατάλειψης δείχνει ότι στη σημερινή κατάσταση δεν οδήγησαν μόνο οικονομικά, πολεοδομικά ή τεχνικά προβλήματα, αλλά και παραλείψεις και ολιγωρία των δημοτικών αρχών, επί δεκαετίες.

Το 1989 εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης δημοπρασίας του, το 1991 υπογράφτηκε η εργολαβική σύμβαση. Η πρόβλεψη ήταν το έργο να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου του 1994 και ο προϋπολογισμός του περίπου 1.000.000 ευρώ.

Όμως, το 1994 το έργο δεν ολοκληρώθηκε, απλώς έφτασε το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του έως το 2002, χρονιά κατά την οποία ο “Ολυμπιακός Νόμος” φάνηκε ότι μπορεί να δώσει μια λύση στα πολεοδομικά εμπόδια και στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε το έργο.

Η τότε δημοτική αρχή πετυχαίνει δανεισμό από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τη δέσμευση το μελλοντικό κλειστό κολυμβητήριο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προπόνησης κατά την περίοδο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων. Όμως, για να συνεχιστεί το έργο, κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης του έργου και η βελτίωση του αρχικού του σχεδιασμού.

Την ίδια χρονιά, το συμβούλιο δημοσίων έργων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την παραπάνω χρηματοδότηση, γνωμοδοτεί θετικά για τη δημοπράτηση του έργου με το σύστημα υποβολής προσφοράς το οποίο περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη και η επικαιροποίηση της μελέτης που είχε εκπονηθεί το 1992 καθώς επίσης και η βελτίωση του αρχικού σχεδιασμού. Έτσι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελειώνουν το έργο όχι.

Το έργο, τελικά, προκηρύσσεται το 2007, αλλά, παραλείψεις και φόβοι για τη χρηματοδότησή του οδήγησαν στην ανάκληση της διαδικασίας του διαγωνισμού, το 2017.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε”, ζητάει online την άποψη των συμπολιτών του για το θέμα, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρουν μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική λύση, για να αποκτήσει η Αγία Παρασκευή ένα λειτουργικό και σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο κολυμβητήριο.

Εκ παραδρομής, σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα, αποδώσαμε πρόταση που είχε κάνει το 2013,προς την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, πρώην δήμαρχος της πόλης, στον, κ. Γιάννη Μυλωνάκη.

Η εισήγηση του κ. Βασίλη Ζορμπά, ήταν η εξής:

“Σε αυτή τη χρονική στιγμή, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να γίνουν κάποια συντηρητικές παρεμβάσεις ώστε να γίνει κάποιο σχετικό νοικοκύρεμα στην ήδη προβληματική κατασκευή. Εννοώ πως ο δήμος, έχοντας ακόμη τη χρηματοδότηση, έπρεπε να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας κατασκευής λιγότερο τολμηρής και όχι ολυμπιακών διαστάσεων, ώστε κάποια, ουσιαστικά προβλήματα της όλης ιστορίας να μπορούσαν να επιλυθούν. Ενδεχομένως θα έπρεπε να αλλάξει και ο τύπος της δημοπράτησης. Όμως η επόμενη διοίκηση του δήμου έκρινε ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να επαναληφθεί με τους ίδιους όρους δημοπράτησης και με προϋπολογισμό ο οποίος αυτή τη φορά έφτανε στα 6.545.000 ευρώ”.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις