Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τα αναδρομικά – Βήμα βήμα οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε!

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τα αναδρομικά – Βήμα βήμα οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε!

– Από σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις θα κατατίθενται στον ΕΦΚΑ μόνο ηλεκτρονικά
– Αναλυτική παρουσίαση της συμπλήρωσης της αίτησης για τα αναδρομικά
– Ποια είναι τα “πονηρά” σημεία και τι πρέπει να προσέξετε

Από σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά λόγω των μειώσεων σε κύρια και επικουρική σύνταξη θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ από σήμερα και εφεξής, θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τα αναδρομικά αναφορικά με τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

«Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά, μέσω διαδικτύου, κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του φορέα».

Έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα, διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντας τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

Βήμα βήμα η συμπλήρωση της αίτησης

1. Μπαίνουμε στο διαδίκτυο και πληκτρολογούμε το site του ΕΦΚΑ το οποίο είναι www.efka.gov.gr και στην οθόνη μας εμφανίζεται η ακόλουθη εικόνα. Όπως βλέπουμε δεξιά θα δούμε μια στήλη που αναφέρεται στους συνταξιούχους με το όνομα “Υπηρεσίες προς συνταξιούχους”. Επιλέγουμε το πρώτο κείμενο που λέει τα εξής: Ηλεκτρονική Αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη.

2. Αφού επιλέξουμε το παραπάνω κείμενο θα μας παραπέμψει στην παρακάτω σελίδα όπου θα κλικάρουμε πάνω στη λέξη taxisnet.

3. Στη σελίδα αυτή θα πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς του taxis. Είναι οι κωδικοί με τους οποίους υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση και συμπληρώνετε τα αντίστοιχα πεδία.

4. Σε αυτή τη σελίδα κλικάρουμε πάνω στη λέξη “εξουσιοδότηση”, ώστε να συνεχίσει το σύστημα.

5. Εδώ συμπληρώνετε το ΑΦΜ και το ΑΦΚΑ σας. Στο πλαίσιο “κωδικός οπτικής επιβεβαίωσης” γράφετε τα γράμματα και τους αριθμούς που βλέπετε δεξιά.

6. Το σύστημα ανοίγει την αίτηση προς το ΕΦΚΑ, όπου μπορείτε να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας, τα οποία είναι προσυμπληρωμένα βάση των κωδικών που έχετε δώσει. Αν κάτι δεν είναι σωστό, μπορείτε να το αλλάξετε.

7. Σε αυτή τη σελίδα εμφανίζεται η περιφερειακή υπηρεσία και ο τομέας επικουρικής ασφάλισης. Επιλέγετε το ταμείο κύριας ασφάλισης και ανοίγει το παράθυρο με όλες τις επιλογές. Εμφανίζονται όλα τα ταμεία τα οποία είναι τα εξής:

Μισθωτών (Πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ)

-Μη Μισθωτών (Πρώην ΟΑΕΕ)

-Αγροτών (Πρώην ΟΓΑ)

-Μηχανικών, Εργοληπτών Δημ. Έργων, Υγειονομικών, Νομικών (Πρώην ΕΤΑΑ)

-Μηχανικών και Εργοληπτών Δημ. Έργων (Πρώην ΕΤΑΑ- Τομέας Μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων)

-Υγειονομικών (Πρώην ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών – ΤΣΑΥ)

-Προσωπικού ΜΜΕ (Πρώην ΕΤΑΜ-ΜΜΕ)

-Υπαλλήλων Τραπεζών και ΈΚΩ (Πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ)

-Ναυτικών (ΝΑΤ)

-Απασχολούμενων στο Δημόσιο (Δημόσιος Τομέας).

8. Επιλέγετε το ταμείο της επικουρικής ασφάλισης και ανοίγει και εδώ το παράθυρο με όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

9. Στο πεδίο Β συμπληρώνετε ο,τι εσείς επιθυμείτε και είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να αναφέρετε τις περικοπές που έχετε υποστεί από το 2012 έως και σήμερα, το 2018. Επίσης να ζητήσετε αναδρομικά την επιστροφή όλων των μειώσεων κύριας σύνταξης, επικουρικής και των δώρων. Ακόμη να κάνετε αναφορά στις διατάξεις των νόμων που έχουν εφαρμοστεί για τις μειώσεις αυτές και τέλος να δηλώσετε πως επιφυλάσσεστε επί παντός νομίμου δικαιώματος.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις