Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο απόηχος της επίσκεψης Πομπέο: Η ενόχληση της Άγκυρας και η ικανοποίηση της Αθήνας

Ο απόηχος της επίσκεψης Πομπέο: Η ενόχληση της Άγκυρας και η ικανοποίηση της Αθήνας

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και η ενίσχυσή της σφραγίζει τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς μετά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι αναχωρεί σήμερα (30.09.2020) από την Κρήτη με προορισμό τη Ρώμη, επιλέγοντας να μην επισκεφθεί την Τουρκία, όπως ίσως θα έκανε στο παρελθόν, μαρτυρά τις προθέσεις του, καίτοι στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη βάση της Σούδας ήταν φειδωλός και απολύτως τυπικός σε σχέση με την Τουρκία, αναφέροντας μόνον ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το διάλογο. Βέβαια, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο Μάικ Πομπέο ξεκαθάρισε πως «ο σωστός τρόπος επίλυσης των διαφορών δεν είναι η επίδειξη ισχύος», καρφώνοντας έτσι εμμέσως την Τουρκία και για τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Click4more Πομπέο: Βλέπουμε την Ελλάδα σαν έναν πυλώνα σταθερότητας – Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Ήρθε η σειρά της διπλωματίας

Η ενόχληση της Άγκυρας εκδηλώθηκε πάντως με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σχολίασε ότι η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα επισκιάζει την ουδετερότητα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και δεν εξυπηρετεί τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και μόνο αυτή η δήλωση, όμως, επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Αθήνας πως η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν ουσιαστική και παραγωγική. Κι ίσως το κλειδί είναι η αποστροφή του που θέλει την Ελλάδα ως «μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Τούτο υπηρετεί η απόφαση για τον μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου USS Hershel Woody Williams στη Σούδα – ενός από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ – ενώ, όπως επίσης τόνισε ο Μάικ Πομπέο, η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ επεκτείνεται και στα ενεργειακά θέματα, υπονοώντας μεταξύ άλλων την ευρύτερη συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ που θίγει τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και αποδυναμώνει το ρόλο της Ρωσίας, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Αντίστοιχη σημασία έχει για τις ΗΠΑ η συνεργασία στα τεχνολογικά θέματα και κυρίως την ανάπτυξη των δικτύων 5G, αποκλείοντας έτσι ως πιθανό παίκτη την Κίνα. 

“Χτύπημα” από τη… Σούδα

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, με την επίσκεψη Πομπέο επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Αθήνας για στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και εγκατάλειψη της τακτικής των ίσων αποστάσεων προς όφελος της Ελλάδας. Η ενίσχυση του ρόλου της Σούδας, άλλωστε, αποτελεί από μόνη της «χτύπημα» προς την Τουρκία, καθώς συνεπάγεται την αποδυνάμωση της βάσης του Ιντσιρλίκ.

Click4more Νέες πολεμικές απειλές Τσελίκ κατά της Ελλάδας με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας – υποστηρίζοντας, μάλιστα, στο σημείο αυτό ότι και το State Department ευθυγραμμίζεται με αυτή τη θέση – εγκαλώντας παράλληλα την Άγκυρα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και «μια αχρείαστα ακραία ρητορική και τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

Ζυμώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός έστειλε έτσι ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα εν όψει της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η Ελλάδα επιδιώκει το συντονισμό με την Κύπρο, καθώς και ο κ. Μητσοτάκης έκανε ρητή αναφορά στις δηλώσεις του στη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει σήμερα στο νησί για συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά χθες το απόγευμα και με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος με τη σειρά του νωρίτερα είχε επαφή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην επιστολή του, εξάλλου, προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ εν όψει της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της», φωτογραφίζοντας έτσι τις κυρώσεις.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις