Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο «Πορθητής» – Πού το πάει η Άγκυρα;

Στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο «Πορθητής» – Πού το πάει η Άγκυρα;

Η προσπάθεια εγκατάστασης πλωτού γεωτρύπανου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η παρουσία της μεταξύ Καρπάθου-Καστελόριζου στις επιδιώξεις της Άγκυρας, λέει ο καθηγητής Κ. Φίλης.

Λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX των τουρκικών υδρογραφικών υπηρεσιών για σεισμογραφικές έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός”, η Άγκυρα “χτυπάει” εκ νέου με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτή την φορά δεν πρόκειται ούτε για στρατιωτική άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ούτε για έρευνες αλλά αντιθέτως για γεωτρήσεις, με την Άγκυρα να στέλνει τον γνωστό “Πορθητή” (Fatih), καθιστώντας σαφές πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και “θερμοί”.

Όμως πού το πάει η Άγκυρα; Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης εκτιμά πως η τουρκική επιθετικότητα δεν θα σταματήσει εδώ.

Η προκλητικότητά της θα εκφραστεί με τρεις τρόπους, λέει ο κ. Φίλης στο OnAlert.gr. «Η πρώτη φάση είναι η παρουσία πλωτού γεωτρύπανου πέριξ της Κύπρου, ενδεχομένως στο βορειοανατολικό κομμάτι της νήσου, η δεύτερη φάση, λογικά,  να γίνει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή των Δωδεκανήσων, μεταξύ Καρπάθου και Καστελορίζου και η τρίτη φάση θα ήταν, η εγκατάσταση ή η προσπάθεια εγκατάστασης ενός εκ των δύο πλωτών γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Δείτε τους χάρτες με τις τουρκικές Navtex κι ακούστε τι λέει ο καθηγητής Κ. Φίλης, στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις