Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τερματίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ένα μέτρο που διήρκησε για σχεδόν ένα έτος – για την ευλογιά των πιθήκων, μια ιογενή ασθένεια επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Ο Οργανισμός κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος τον Ιούλιο του 2022 και επέκτεινε το μέτρο τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κήρυξε το τέλος του μέτρου έκτακτης ανάγκης για την ασθένεια αυτή, με βάση σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη.

Η κίνηση σηματοδοτεί ότι η κρίση που προκλήθηκε από την ευλογιά των πιθήκων (mpox) , που εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα της mpox καταγράφηκαν μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στην ίδια διάρκεια πριν από το χρονικό διάστημα αυτό, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Περισσότερα από 87.000 κρούσματα της ευλογιά των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τις αρχές του 2022 έως τις 8 Μαΐου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας που συνδέθηκε με τον ιό Sars-CoV2, ο ΠΟΥ ήρε επίσης στις 5 Μαΐου το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού που είχε σημάνει για τον νέο κορονοϊό, κηρύσσοντας τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για την Covid-19.

“Ενώ οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων και για την Covid-19 έληξαν, η απειλή αναζωπύρωσης κυμάτων και για τους δύο ιούς παραμένει. Και οι δύο ιοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν και αμφότεροι συνεχίζουν να σκοτώνουν”, είπε ο Τέντρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Συντηρητικά τροφίμων προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα – Δείτε την έρευνα
Οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζεται επαναξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών αυτών των πρόσθετων τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών
Συντηρητικά τροφίμων προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα – Δείτε την έρευνα
Αθλητικοί τραυματισμοί στους εφήβους: Ο «αόρατος» αντίπαλος της αθλητικής εξέλιξης
Πώς η έντονη προπόνηση, η ανάπτυξη του σώματος και η ψυχολογική πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο κακώσεων και γιατί η πρόληψη και η σωστή αποκατάσταση είναι καθοριστικές για το μέλλον των νεαρών αθλητών
Πηγή φωτό: iStock