Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα αντισώματα μειώνονται σημαντικά τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η ανάγκη της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού καταδεικνύεται από μια ελληνική μελέτη, στην οποία διαπιστώνεται πως ο αριθμός των αντισωμάτων πέφτει περίπου στο μισό μετά από τρεις μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μάλιστα, η σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου ενισχύεται από το αποτέλεσμα της μελέτης ότι μετά τους τέσσερις μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, τα αντισώματα σχεδόν εκμηδενίζονται.

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή της μελέτης, καθηγητή παθολογίας και πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, τα αντισώματα μειώνονται δραματικά σε καπνιστές, σε άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ο καθηγητής ανέφερε ότι η μελέτη έγινε σε υγειονομικές δομές της Αθήνας και της Μεσσηνίας, στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι. Συμμετείχαν 612 εθελοντές υγειονομικοί στην πλειονότητα γυναίκες (66,8%) και ήταν ιατρικό προσωπικό (34%), νοσηλευτικό (45,6 ) και διοικητικό ( 20,4). Η μέση – ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Μεσσηνία ήταν τα 47 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές υπηρετούσαν σε διαφορές δομές υγείας της Αθήνας (50,3 %) και της Μεσσηνίας (49,7%). Από την Αθήνα συμμετείχαν προσωπικό από το ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ και το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ ενώ από την Μεσσηνία εθελοντές από το Γεν. Νοσοκομείο Καλαμάτας, και το Γεν. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, από τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου καθώς και από το κέντρο αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ. Το 96,7 % των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% έλαβε τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.

Επιβάλλεται ο εμβολιασμός στους 3 μήνες

«Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτονται με επάρκεια από τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσης τους στον κορονοϊό. Επίσης, θέλαμε να διακρίνουμε αν υπήρχαν κάποιες ειδικές κατηγορίες εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, όπως για παράδειγμα σε κλινικές Covid, ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα που οδηγούσε σε ταχύτερη πτώση στους τίτλους των αντισωμάτων τους».

Από το αποτέλεσμα της μελέτης φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη ότι μετά τον 4ο, 5ο μήνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασφαλή για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

«Και καινούργια στελέχη όπως το στέλεχος Όμικρον, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος». Η μελέτη πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις