Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παχαίνει ο γάμος τις γυναίκες;

ζευγάρι τρώει πίτσα στο γάμο τους

Έρευνες δείχνουν πως η αύξηση του βάρους μετά το γάμο είναι σύνηθες φαινόμενο και η ανοδική πορεία της ζυγαριάς ξεκινά από τα φρέσκο-παντρεμένα ζευγάρια ή ακόμη και από τα ζευγάρια που απλά συγκατοικούν.

Μάλιστα, φαίνεται πως χρειάζονται μόνο 12 μήνες για να μεταμορφωθείτε από αψεγάδιαστη νύφη σε «γεματούλα» σύζυγο, ενώ οι μελέτες μαρτυρούν πως οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο από τους άντρες για το βάρος τους, ενώ οι άντρες νιώθουν πιο άβολα σε σχέση με τις γυναίκες όταν η σύντροφός τους έχει περιττά κιλά. Τι να κάνετε για να αποτρέψετε την ανοδική πορεία της ζυγαριάς;

Μην ταυτίζεστε

Οι άντρες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, συνεπώς και περισσότερο φαγητό από εσάς. Μπορεί ο σύντροφος να ζητάει την παρέα σας όσο τρώει, φροντίστε, ωστόσο, να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και με βάση τις δικές σας ανάγκες.

Πείτε όχι

Αν ο σύζυγος ζητάει καθημερινά αγαπημένα του φαγητά, πλούσια σε θερμίδες βρείτε τη χρυσή τομή που θα περιλαμβάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές που μπορείτε και οι δύο να ακολουθήσετε. Επιλέξετε τις light εκδοχές διαφόρων τροφίμων που έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα πλήρη, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ορίστε μία ημέρα της εβδομάδας που θα μαγειρεύετε κάποιο φαγητό της επιλογής του συζύγου. Θυμηθείτε πως οι μαγειρικές σας επιδόσεις αναδεικνύονται και στα υγιεινά πιάτα με λιγότερες θερμίδες.

Μοιράστε το φαγητό στα δύο

Οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια είναι αναμφισβήτητα για δύο. Αντί να φουσκώσετε προτιμήστε να μοιραστείτε μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο. Την ίδια τακτική μπορείτε να ακολουθήσετε και με το επιδόρπιο. Έτσι γλιτώνετε και χρήμα αλλά και θερμίδες.

Ακολουθήστε μαζί μία ισορροπημένη διατροφή

Η προσπάθεια για απώλεια βάρους θα γίνει ευκολότερη αν δεν την κάνετε μόνη σας. Μπορείτε να κάνετε το σύζυγο σύμμαχο βάζοντάς τον σε μία παρόμοια διαδικασία. Ζητήστε από το σύντροφό σας ενθάρρυνση καθώς και να μη σας φέρνει αντιμέτωπη με πειρασμούς. Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι για σας να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή που θα βελτιώσει τόσο την υγεία όσο και τη σιλουέτα σας. Άλλωστε είναι μία προσπάθεια που κάνετε πρώτα για τον εαυτό σας αλλά και για τον ίδιο αφού, όπως μαρτυρούν τα ερευνητικά δεδομένα, χωρίς τα περιττά κιλά ο γάμος σας θα είναι πιο ευτυχισμένος.

Επίσης, η άσκηση θα συμβάλλει στο να διατηρήσετε τη φόρμα σας. Παρακινήστε ο ένας τον άλλο και βρείτε χρόνο να κάνετε δραστηριότητες από κοινού, μετατρέποντας την άσκηση σε παιχνίδι. Μία εύκολη λύση είναι η γυμναστική στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό!

Ελίζα Τζόβα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.dietcare.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις