Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τι να φάτε για να έχετε υγιή καρδιά

τρόφιμα για καλή καρδιακή λειτουργία

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα προστασίας» ενάντια σε ένα πλήθος χρόνιων νοσημάτων.

Την εποχή που τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες, τα λίπη φαίνεται να αποτελούν το πιο «ένοχο» συστατικό του πιάτου μας. Τι να επιλέξετε και τι να αποφύγετε λοιπόν προκειμένου να έχετε μία υγιή καρδιά;

Λιπαρά: τα «ναι» και τα «όχι»

Όλα τα τρόφιμα έχουν θέση στο τραπέζι μας μέσα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής. Έτσι, ούτε πρέπει, αλλά ούτε και χρειάζεται να αποκλείσετε το λίπος από τη διατροφή σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε έμφαση τόσο στην ποσότητα, όσο και στο είδος των λιπαρών που καταναλώνετε.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες λιπαρών οξέων που έχουν εντελώς διαφορετική επίδραση. Κάποια σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και συνεπώς με καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ κάποια άλλα βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Τα «κακής» ποιότητας λιπαρά είναι τα κορεσμένα και τα trans. Θα τα βρείτε σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα λιπαρά τυριά, τα τηγανιτά φαγητά, αλλά και σε διάφορα γλυκά όπως για παράδειγμα οι πάστες. Αντίθετα, τα ακόρεστα και τα ω3 ανήκουν στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά και βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια, και σε διάφορα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Πέρα όμως από την ποιότητα πρέπει να δίνετε έμφαση και στην ποσότητα του λίπους που προσλαμβάνετε. Τα λιπαρά αποτελούν τα πιο θερμιδογόνα συστατικά της διατροφής και κάθε γραμμάριο λίπους σας προμηθεύει με 9 θερμίδες, που είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιες αν τις συγκρίνουμε με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που αποδίδουν μόλις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

«Καλό» ή «κακό» λοιπόν, το λίπος δεν παύει να είναι παχυντικό.

Για το λόγο αυτό βάλτε την έννοια του μέτρου στην κατανάλωσή του και μεταβείτε σε έναν ενεργό σωματικά τρόπο ζωής, εξασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές βάρος που αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Ο 5λογος της γερής καρδιάς!

  1. Ζητήστε άπαχο κρέας από τον κρεοπώλη σας, επιλέξτε το ελαιόλαδο ή κάποια μαλακή μαργαρίνη αντί για το ζωικό βούτυρο (πάντα με μέτρο), καταναλώστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά.
  2. Περιορίστε το κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) και στοχεύστε στην κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  3. Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως: λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων κατά 30 περίπου τοις εκατό.
  4. Περιορίστε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού και την κατανάλωση αλμυρών προϊόντων. Ταυτόχρονα αυξήστε την πρόσληψη καλίου μέσω των φυσικών πηγών του, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  5. Βάλτε κίνηση στην καθημερινότητά σας και στοχεύστε καθημερινά στα 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα.

Ελίζα Τζόβα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.dietcare.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις