Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Υποθυρεοειδισμός: Οι 6 βασικές αρχές για απώλεια βάρους

Υποθυρεοειδισμός: Οι 6 βασικές αρχές για απώλεια βάρους

Εάν ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος, καθώς ο θυρεοειδής είναι πολύ σημαντικός ρυθμιστής της μεταβολικής λειτουργίας. Η αύξηση βάρους είναι συχνά το πρώτο εμφανές σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την απώλεια βάρους και για τη γενική υγεία σας είναι να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό σας. Ωστόσο, η εφαρμογή μερικών διατροφικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά οι άνθρωποι που έχουν καλά ελεγχόμενο υποθυρεοειδισμό δεν δυσκολεύονται να χάσουν κιλά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, λέει ο δρ. Leonor Corsino, ενδοκρινολόγος στο Duke Center for Metabolic and Weight Loss Surgery στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.

Πώς να χάσετε βάρος αν έχετε υποθυρεοειδισμό

Κόψτε τους απλούς υδατάνθρακες και τα σάκχαρα

Η δρ. Kelly Austin, γιατρός ειδικευμένη στις ορμονικές διαταραχές και διευθύντρια της Prime Wellness Clinic στο Σαν Ντιέγκο, συνιστά μια δίαιτα μέτριας έως χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, που εστιάζει σε σύνθετους υδατάνθρακες (αμυλούχα λαχανικά και όσπρια) και αποφεύγει τα απλά σάκχαρα (γλυκά και αναψυκτικά).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (όπως τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών και τα ζαχαρούχα ποτά) μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αλλά η δρ. Austin τονίζει τη σημασία της κατανάλωσης αρκετών θερμίδων, επειδή “οι χαμηλές θερμίδες μπορούν να προκαλέσουν μια απόκριση στο στρες και να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή Τ3 (η θυρεοειδική ορμόνη τριιωδοθυρονίνη)”.

Τρώτε περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις καθώς και της κατάθλιψης, καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από τον υποθυρεοειδισμό, λέει η δρ. Austin. Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορούν να καταπραΰνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι συχνά σε υπερένταση σε άτομα με υποθυρεοειδισμό, λέει η δρ. Tina Beaudoin, πρόεδρος της Ένωσης Φυσικοπαθητικών Ιατρών του Νιού Χάμσαϊρ και διευθύντρια του HealthStrong Integrative Medicine: “Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειωθεί η υπερβολική φλεγμονή και να πάρετε όσα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως το μαγνήσιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη C”.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και το ελαιόλαδο είναι καλές τροφές για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Και αυτή η δίαιτα μειώνει την επιβάρυνση στο ήπαρ που καλείται να μεταβολίσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. “Η υγιής ηπατική λειτουργία είναι απαραίτητη επειδή το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την μετατροπή του 60% της Τ4 (της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης) σε Τ3”, εξηγεί η δρ. Beaudoin.

Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει την πεπτική λειτουργία, σημειώνει η δρ. Beaudoin. “Η κατανάλωση μικρότερων, συχνότερων γευμάτων με ισορροπημένα μακροθρεπτικά συστατικά (ποιοτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη) υποστηρίζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και βοηθά στην αποφυγή των πολύ μεγάλων, εξαιρετικά επεξεργασμένων γευμάτων”, λέει.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Η ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη μπορεί γρήγορα να εκτοξευθεί στα ύψη αν δεν καταγράφετε όλα όσα τρώτε και πίνετε, λέει ο δρ. Corsino. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. «Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων είναι σημαντική για κάποιον με υποθυρεοειδισμό ώστε να παρακολουθεί την πρόσληψή του σε μακροθρεπτικά συστατικά», λέει η δρ. Austin. “Μια υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη διατροφή, μέτρια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες είναι η καλύτερη επιλογή για την λειτουργία του θυρεοειδούς”, προσθέτει.

Ασκηθείτε τακτικά

Η σωματική άσκηση είναι ένα σημαντικό “συμπλήρωμα” σε μια υγιεινή διατροφή, προκειμένου να βοηθήσει στην καύση θερμίδων, λέει ο δρ. Corsino: «Εάν ένα άτομο είναι τρομερά κουρασμένο, η άσκηση μπορεί να καταστείλει περαιτέρω τον υποθυρεοειδισμό. Εάν ένα άτομο έχει διαχειριστεί σωστά τον υποθυρεοειδισμό του και έχει την απαιτούμενη ενέργεια, η σωματική άσκηση ενθαρρύνεται”.

Να παίρνετε τα φάρμακα για τον θυρεοειδή σύμφωνα με τις οδηγίες

Η θυρεοειδική ορμόνη πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι το πρωί με άφθονο νερό, λέει ο δρ. Corsino. Μην την παίρνετε μαζί με άλλα φάρμακα και περιμένετε τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά πριν φάτε πρωινό. Εάν το επίπεδο του θυρεοειδούς σας εξακολουθεί να μην είναι εκεί που θα έπρεπε, ενώ παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά σας να χάσετε βάρος. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με προσαρμογές της θεραπείας, που μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.

Πηγή: everydayhealth.com

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις