Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Υπουργείο Υγείας: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες εντάσσονται στους ανασφάλιστους για να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες εντάσσονται στους ανασφάλιστους για να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε το δικαίωμα της πρόσβασης και εξυπηρέτησης των Ουκρανών υπηκόων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι ανασφάλιστοι πολίτες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, σύμφωνα με την οποία όλοι οι υπήκοοι της Ουκρανίας που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους εξαιτίας του πολέμου, εντάσσονται στις ανασφάλιστες – ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δικαιούμενοι νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά με χρόνιους πάσχοντες όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και παιδιά με αυτισμό που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και έχουν ήδη εξυπηρετηθεί.

Μέσω αυτής της εγκυκλίου οι εν λόγω ασθενείς, μέχρι να αποκτήσουν ΑΜΚΑ ως πολίτες Τρίτης Χώρας, μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, επιδεικνύοντας απλώς το διαβατήριο τους, ή εάν δεν έχουν, το σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που τους έχει ήδη δοθεί.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις