Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Διστακτικά τα ομόφυλα ζευγάρια απέναντι στο σύμφωνο συμβίωσης – Τα πρώτα στοιχεία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αποτέλεσε μια από τις πλέον σημαντικές τομές για την ελληνική, έννομη τάξη, ωστόσο το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει βρει την απήχηση που αναμενόταν, με τους ενδιαφερόμενους να διστάζουν να προχωρήσουν στην επισημοποίηση της σχέσης τους ενώπιον του νόμου.

Τα πρωτεία στην κατάθεση συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου κατέχει μέχρι στιγμής ο δήμος Αθηναίων, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι από τις 23 Δεκεμβρίου -όταν και ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή- στα ληξιαρχεία των μεγαλύτερων δήμων της χώρας δεν έχει φτάσει σύμφωνο από ομόφυλο ζευγάρι.

Μέχρι σήμερα, το ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων έχει δεχθεί τα πρώτα 9 σύμφωνα συμβίωσης την ώρα που σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κάνει «ποδαρικό» σε σύμφωνο από gay ζευγάρια. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου εμφανίζονται πιο τολμηροί στη σύναψη του συμφώνου καθώς ήδη 2 ζευγάρια κατέθεσαν την πράξη στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και δύο γυναίκες «ενώθηκαν» υπό τα δεσμά του συμφώνου στο δήμο του Παλαιού Φαλήρου.

Δικηγόροι που έχουν αναλάβει να συντάξουν σύμφωνα συμβίωσης εξηγούν στο Newsit.gr πως μολονότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία τα ομόφυλα ζευγάρια ζητούν νομικές συμβουλές για να ρυθμίσουν ειδικά ζητήματα του κοινού τους βίου. «Κυρίως έρχονται σε εμάς για να ρυθμίσουν και να πάρουν ορισμένες αποφάσεις που αφορούν τα περιουσιακά και τα κληρονομικά τους ζητήματα», επισημαίνει γνωστός νομικός ο οποίος συνέταξε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού που υπέγραψε ο Γιώργος Καμίνης και τονίζει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να συμφωνήσει και ως προς το όνομα του παιδιού που ενδεχομένως θα υιοθετηθεί μελλοντικά υπό την αίρεση να επιτραπεί κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία.

Η σύνταξη ενός συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλο ζευγάρι γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και με απλή καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας των δυο συντρόφων. Με την υπογραφή του δεν αλλάζει το επώνυμο για κανέναν από τους δυο εκτός αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί ρητά, διατηρείται η περιουσιακή τους αυτοτέλεια και θεμελιώνεται το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει συμφωνία των δυο μερών για το αντίθετο. Το σύμφωνο λύεται αυτοδικαίως λόγω θανάτου, με κοινή συμβολαιογραφική πράξη που κατατίθεται στο ληξιαρχείο ή με μονομερή πράξη εφόσον έχει κοινοποιηθεί σε δικαστικό επιμελητή. Δικαίωμα διατροφής υπάρχει μόνο κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών στο κείμενο του συμφώνου ενώ η ισχύς του ξεκινά με την κατάθεση στο οικείο ληξιαρχείο.

Αρκετοί, ωστόσο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την κάλυψη που παρέχει η νομοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δυο συντρόφων.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει η κίνηση που περιμέναμε είναι ότι πρόκειται για ένα “φτωχό” σύμφωνο», λέει στο Newsit.gr ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος της ελληνικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που εκτιμά ότι το σύμφωνο είναι ακόμα σε «νηπιακό» στάδιο και έχει αρκετό δρόμο μέχρις ότου γίνει θεσμός για την gay κοινότητα της Ελλάδας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε