Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέες εξελίξεις για τις αποδείξεις – Ο υπουργός εξετάζει το σενάριο να καταργηθούν από φέτος – Τι θα ισχύει από το 2016

Νέες εξελίξεις για τις αποδείξεις – Ο υπουργός εξετάζει το σενάριο να καταργηθούν από φέτος – Τι θα ισχύει από το 2016

– Στην εκπνοή του 2015 ανακάλυψαν πως ο νόμος για τις χάρτινες αποδείξεις δεν ίσχυε για το 2015
– Kαι επίσημα το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει τη διάταξη για τις αποδείξεις και για το 2015
– Ισχύει πως οι πολίτες πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις έως το 10% του ετήσιου εισοδήματος
– Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS
– Οι δανειστές φαίνονται να συμφωνούν στην κατάργηση των χάρτινων αποδείξεων

Και ενώ όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες νόμιζαν πως και για το 2015 θα πρέπει να μαζεύουν τις γνωστές χάρτινες αποδείξεις τους, αποκαλύφθηκε πως αυτό τουλάχιστον νομικά δεν ίσχυε, καθώς υπήρχε ένα νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015.

Έτσι ενώ όλοι οι πολίτες μάζευαν αποδείξεις, ο νόμος δεν ίσχυε για το 2015 και ίσχυε μόνο για το 2014, οπότε άλλαξε το καθεστώς των αποδείξεων και από το 25% το ποσοστό συγκέντρωσης των αποδείξεων έφτασε στο 10% του ετήσιου εισοδήματος. Αυτό το ποσοστό αποδείξεων έπρεπε να συγκεντρώσει κάποιος για να έχει την έκπτωση του φόρου των 2.100 ευρώ.

Όταν άλλαξε λοιπόν το καθεστώς από 25% σε 10% δεν προβλέφθηκε να ισχύει η συλλογή αποδείξεων και το 2015 και έτσι το υπουργείο Οικονομικών στην εκπνοή ουσιαστικά του 2015 έρχεται με διάταξη που θα την ενσωματώσει στο πολυνομοσχέδιο να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνώριζαν οι πολίτες.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη έρχονται και νέες πληροφορίες από την Καραγιώργη Σερβίας. Το να ισχύσει και φέτος η συγκέντρωση αποδείξεων ίση με το 10% του ετήσιου εισοδήματος είναι η εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου προς τον υπουργό. Ωστόσο, ο υπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα και φέρεται να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να καταργηθούν από φέτος οι αποδείξεις και να κερδίζει κάποιος το αφορολόγητο των 2100 ευρώ ακόμα κι αν δεν έχει μαζέψει ούτε μισή απόδειξη.

Πάντως, οι χάρτινες αποδείξεις και το καθεστώς συγκέντρωσής τους αλλάζει από το 2016 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Πλέον στο νέο φορολογικό θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.

– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

– Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε