Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σένγκεν: Εξωφρενικές απαιτήσεις των ευρωπαίων από την Ελλάδα – “Χαϊδέυουν” την Τουρκία και της δίνουν πρόσβαση σε εθνικής σημασίας δεδομένα!

Σένγκεν: Εξωφρενικές απαιτήσεις των ευρωπαίων από την Ελλάδα – “Χαϊδέυουν” την Τουρκία και της δίνουν πρόσβαση σε εθνικής σημασίας δεδομένα!

– Η Κομισιόν θα απαιτήσει από την Ελλάδα οι συνοριοφύλακές μας να μιλούν αγγλικά αλλά και τουρκικά!
– Έρχονται στην Ελλάδα 7 με 8.000 ξένοι συνοριοφύλακες όχι μόνο για τα σύνορα
– Δεν αποκλείεται να δούμε Τούρκους σε ελληνικό έδαφος που θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και θα συναποφασίζουν με τους Έλληνες ποιοί θα φεύγουν και ποιοί θα μένουν

Τα όσα τα αποφασισσθούν σήμερα από το Κολλέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο θα δείξουν τις πραγματικές προθέσεις της Ευρώπης αλλά και τις εξωφρενικές απαιτήσεις από την Ελλάδα με την Τουρκία να μην πιέζεται καθόλου!

Σύμφωνα με το Euro2day.gr που αποκαλύπτει την έκθεση της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι βασίσθηκαν απλά και μόνο στην έκθεση του Νοεμβρίου και όχι στην επικαιροποιημένη έκθεση του Frontex που περιέχει πολλά επικαιροποιημένα στοιχεία.

Σήμερα, η Κομισιόν, θα κάνει συστάσεις στην Ελλάδα και θα κοινοποιήσει την έκθεση στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. και θα δοθεί διορία τριών μηνών στη χώρα μας για να συμμορφωθεί. Το έγγραφο προόδου της Frontex, δείχνει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτό τεχνηέντως έχει παραβλεφθεί.

Τι θα ζητήσει σήμερα η Κομισιόν από την Ελλάδα

Για τα θαλάσσια σύνορα:

Α) Να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής, ώστε να είναι ξεκάθαρη και να διαχωρίζει τους πρόσφυγες από την Συρία που δικαιούνται άσυλο και έχουν χαρτιά από τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης καταγραφή και κυρίως δακτυλοσκόπηση, ενώ τα έγγραφα που χορηγούνται πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένα ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σαφής ο διαχωρισμός των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Β) Η Κομισιόν θα ζητάει τη βελτίωση της περιφρούρησης των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας μέσω νέων συστημάτων που θα αναγνωρίζουν, θα προστατεύουν και θα συλλαμβάνουν (identify, protect and apprehend) τους παράνομους μετανάστες τόσο στη θάλασσα, όσο και στο έδαφος. Σε αυτό το στάδιο η Κομισιόν δεν κάνει λόγο για «κοινή ακτοφυλακή» ή πιο ενεργή εμπλοκή των Τούρκων στο action plan της Ελλάδας, όμως αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή ότι δεν θα γίνει σε τρίτο στάδιο.

Γ) Θα πρέπει να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές περιπολίες του λιμενικού και να γίνεται ανάλυση ρίσκου που να προβλέπει τις ροές ώστε να τις αποτρέπει. Σε αυτό θα ζητηθεί και πάλι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Δ) Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα να «αναβαθμίσει» τους συνοριοφύλακές της, ώστε να μιλούν αγγλικά αλλά και… τουρκικά, όπως επίσης να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία προκειμένου να αναγνωρίζονται οι εγκληματίες (SIS access to security by border guards). Θα ζητηθεί επίσης να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ακόμα και πολιτών της Ε.Ε. που προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Συρία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Για τα χερσαία σύνορα

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές της Ορεστιάδας και τις Καστανιές. Εκεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνοριοφυλακή μας δεν είναι καλά οργανωμένη και ότι πρέπει τα λεγόμενα «regional centers» να εμπλουτιστούν με πομπούς GPS, ώστε αυτομάτως να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα από τους φύλακες.

Το πιο εξωφρενικό απ’ όλα όμως είναι ότι την ώρα που οι “εταίροι” της Ελλάδας την χτυπούν αλύπητα, δεν κάνουν το ίδιο και με την Τουρκία. Μια Τουρκία που δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως από όσα έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ! Προσπαθούν μάλιστα με κάθε τρόπο να την ικανοποιήσουν. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον οι Τούρκοι αξιωματούχοι να έχουν όχι μόνο πρόσβαση σε δεδομένα που θα είναι στην Ελλάδα αλλά και να είναι Τούρκοι αξιωματούχοι στο ελληνικό έδαφος και μάλιστα να αποφασίζουν από κοινού με τους Έλληνες ποιοί πρόσφυγες θα επιστρέφουν στην Τουρκία!

Τέλος, είναι πολύ πιθανόν σύντομα να δούμε στην Ελλάδα 7 με 8.000 ξένους συνοριοφύλακες οι οποίοι όχι μόνο θα περιπολούν στα σύνορα αλλά θα εποπτέυουν και τα τα hot spots.

πηγη: Euro2day.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε