Σάββατο, 18 Μαΐ
25oC Αθήνα

Αμφίπολη: Το σκίτσο που θα αποκαλύψει (;) την αλήθεια για τις Καρυάτιδες

ΦΩΤΟ από peritexnisologos.blogspot.gr
ΦΩΤΟ από peritexnisologos.blogspot.gr

Γιατί έχουν προτεταμένα τα χέρια τους οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες, στο εσωτερικό του επιβλητικού αρχαίου τάφου της Αμφίπολης; Ένα νέο σκίτσο δίνει τις δικές του απαντήσεις…

Από όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες του μεγαλειώδους ταφικού περιβόλου του αρχαίου τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, που έχει μήκος 497 μέτρα, τα ερωτήματα που “γεννήθηκαν” ήταν δεκάδες.

Από τότε, στο “φως” έχουν έρθει συγκλονιστικά ευρήματα που αποδεικνύουν πως κάτι “μεγάλο” κρύβεται στα έγκατα της μακεδονικής γης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις εντυπωσιακές Σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του τύμβου, αλλά και τις πελώριες Καρυάτιδες που κοσμούν το εσωτερικό του τάφου.

Ο γνωστός σχεδιαστής – ζωγράφος, Γεράσιμος Γερολυμάτος, επιχειρεί να δώσει την δική του εκδοχή σχετικά με τα ερωτήματα που εγείρονται για τις δύο αρχαίες κόρες. 

Το σκίτσο του σχεδιαστή

ΦΩΤΟ από peritexnisologos.blogspot.gr
Ο Γ. Γερολυμάτος σχεδίασε μία αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων του τάφου της Αμφίπολης, το οποίο είναι υπό κλίμακα 1:12,5 και απεικονίζει τις αληθινές διαστάσεις του τύμβου, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Μαζί με το σκίτσο, ο σχεδιαστής αναγέλλει πως σύντομα θα δώσει και την δική του απάντηση σχετικά με το γιατί ήταν ανοιχτά τα χέρια των Καρυάτιδων.

Μάλιστα ο κ. Γερολυμάτος επικρίνει και τις διάφορες 3D αναπαραστάσεις που έχουν δει τελευταία το “φως” της δημοσιότητας, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για… προχειροδουλειά, λέγοντας συγκεκριμένα πως “πέραν του αρχικού εντυπωσιασμού που πιθανόν δημιουργούν στον άσχετο με τις λεπτομέρειες του τάφου θεατή, ούτε η ακριβής θέση, αλλά ούτε και οι αναλογίες των αγαλμάτων αποδίδονται. Δεν αρκεί, πάντα, δηλαδή, να φορτώνει κανείς στο πρόγραμμα του υπολογιστή ορισμένα δεδομένα και μια συρραφή φωτογραφιών, για να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα”.
ΦΩΤΟ από peritexnisologos.blogspot.gr
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ολοκληρωμένη του απάντηση θα έρθει σύντομα….

Πηγή: peritexnisologos.blogspot.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε