Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού Astrazeneca: Τέλος οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60 ετών

Εμβόλιο κορονοϊού Astrazeneca: Τέλος οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60 ετών
Φωτογραφία αρχείου

Ανατροπή για το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η Επιτροπή Εμβολιασμού εισηγείται να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για σύσταση της Επιτροπής και όχι απαγόρευση, που φέρεται να βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή την περίοδο είναι πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο και έτσι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα -αφού υπάρχει επάρκεια και σε άλλα εμβόλια- να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το Astrazeneca και αν χρειαστεί θα το επαναφέρουν.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η εισήγηση της επιτροπής αφορά ακόμα και εκείνους που έχουν ήδη κλεισμένο ραντεβού με AstraZeneca.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν το απόγευμα, στις 18:00, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

“Ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες”

Σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19, Μάρκο Καβαλέρι, στην ιταλική εφημερίδα “La Stampa”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις