Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

40 νεκροί σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Συρία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τραγικός ο απολογισμός από τις τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που συγκλόνισαν το πρωί της Τετάρτης το Χαλέπι, όπου φέρεται να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Μπασαρ αλ Άσαντ.

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τραυματίες έφτασαν τους 90.

“Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι στην πλειοψηφία τους μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων. Στόχοι των επιθέσεων ήσαν μια λέσχη αξιωματικών και οδοφράγματα του τακτικού στρατού”, τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνολικά πέντε επιθέσεις σημειώθηκαν στο Χαλέπι, τέσσερις στην πλατεία Σααντάλα αλ-Τζαμπίρι και μια πέμπτη μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης όπου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Άσαντ και στους αντάρτες.

Οπλισμένοι μόνο με ελαφρά όπλα οι αντικαθεστωτικοί καταφεύγουν σε βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχονται από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στη συγκεκριμένη πλατεία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μεγάλες διαδηλώσεις στήριξης στον πρόεδρο.

Όλα αυτά ενώ λιβανέζικη εφημερίδα που πρόσκειται στον Άσαντ έγραψε την Τρίτη ότι ο Σύρος πρόεδρος βρισκόταν στο Χαλέπι για να δει από κοντά την κατάσταση στην πόλη και ότι διέταξε την ανάπτυξη 30.000 επιπλέον στρατιωτών στην περιοχή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει στην πόλη.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός του καθεστώτος αποκάλυψε πως τον περασμένο Ιούλιο, ο Άσαντ αρνήθηκε την πρόταση ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης να επιδιώξει την ειρήνη. Αιτία, ο θάνατος δυο κορυφαίων συμβούλων του σε θέματα ασφάλειας, σε επίθεση των ανταρτών.

Ο Ριάντ Χιντζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε στις αρχές Αυγούστου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ότι ο θάνατος του υπουργού Άμυνας Νταούντ και του αναπληρωτή του, που ήταν συγγενικό πρόσωπο του Άσαντ, από βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό, τον είχε πείσει ότι δεν υπήρχε καμία στρατιωτική λύση στην κρίση.

Όπως είπε συναντήθηκε με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου Φαρούκ αλ-Σάρα, του επικεφαλής του κοινοβουλίου και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον Άσαντ να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

«Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ απέρριψε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με την αντιπολίτευση, είτε εντός είτε εκτός, και είπε «δεν διαπραγματεύομαι με μια διαιρεμένη αντιπολίτευση. Δεν είναι μια πατριωτική αντιπολίτευση και είναι οπλισμένοι» ανέφερε ο Χιντζάμπ.

Ο Χιντζάμπ προέρχεται από τη Σουνιτική μουσουλμανική πλειοψηφία, και δεν ήταν μέρος του εσωτερικού κύκλου του Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Χαλέπι ο Άσαντ – Δεκάδες νεκροί σε νέες μάχες

Ζωντανός Αμερικανός δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στη Συρία – Δείτε το video απόδειξη

18 στρατιώτες νεκροί στη Συρία σε ενέδρα που είχαν στήσει αντάρτες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε