Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

60-70% οι πιθανότητες επιτυχίας της “Top kill” – Ομπάμα: “Δική μου η ευθύνη”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά την επιχείρηση (top kill) για να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού άπαντες περιμένουν αν στεφθεί με επιτυχία. 60-70% οι πιθανότητες σύμφωνα με τη BP. Αυξάνεται ο φόρος για ζημιές από πετρελαιοκηλίδες.

Ο αρχηγός της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ναύαρχος Θαντ Άλεν επεσήμανε ότι οι επόμενες 12 με 18 ώρες είναι πολύ κρίσιμες για τη φραγή της πετρελαιοπηγής. Από την πλευρά της, η BP δια του γενικού διευθυντή της, Τόνι Χέιγουορντ, τονίζει ότι η προσπάθεια φραγής του πηγαδιού προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπεύουν να ξεκινήσουν εκ νέου αργότερα την έγχυση επιπλέον λάσπης στο πηγάδι, όμως επεσήμανε ότι δεν θα γίνει γνωστό αν έχει επιτύχει ή όχι η επιχείρηση προτού περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες. Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλος της BP, Τόνι Χέιγουορντ, οι πιθανότητες επιτυχίας παραμένουν στο 60-70%. «Το ρίξαμε στο έδαφος αλλά δεν έχουμε ακόμη βάλει τη σφαίρα στο κεφάλι του», είπε ο Χέιγουορντ, ο οποίος βρίσκεται σε ένα ελικόπτερο που επιθεωρεί την περιοχή της πετρελαιοκηλίδας πάνω από τον Κόλπο.

Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μέτρα για τον υπερτετραπλασιασμό του φόρου που θα επιβάλλεται στις πετρελαϊκές εταιρείες για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από πετρελαιοκηλίδες, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού.

Με την απόφαση αυτή αυξάνεται ο φόρο από 8 σε 34 σεντς για κάθε βαρέλι και στοχεύει στην αύξηση κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια του ποσού στο ταμείο των αποζημιώσεων, στο οποίο σήμερα βρίσκεται 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το κείμενο που εγκρίθηκε με 215 ψήφους υπέρ και 204 κατά αναφέρει ακόμη ότι το ανώτατο όριο των δαπανών για κάθε καταστροφή θα είναι από ένα έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. 

Και όλα αυτά ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε πως θα καταστήσει την BP υπεύθυνη για το κόστος της πετρελαιοκηλίδας, αλλά ανέλαβε την τελική ευθύνη για την επίλυση της καταστροφής.

«Αναλαμβάνω την τελική ευθύνη για την επίλυση αυτής της κρίσης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Λουιζιάνα προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα. «Είμαι ο πρόεδρος και η ευθύνη σταματά με μένα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης 
HΠA: «Φρένο» στις γεωτρήσεις πετρελαίου…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε