weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

6μηνη παράταση για το επίδομα ανεργίας στην Ισπανία

6μηνη παράταση για το επίδομα ανεργίας στην Ισπανία | Newsit.gr
ΦΩΤΟ REUTERS

Και τυπικά την Παρασκευή η κυβέρνηση Ραχόι ενέκρινε τη χορήγηση για ακόμη έξι μήνες του βοηθήματος των 400 ευρώ για τους ανέργους που έχουν ξεπεράσει την περίοδο των δύο ετών που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Στόχος είναι «οι άνθρωποι χωρίς οικονομικούς πόρους να μη βρεθούν χωρίς βοήθεια από το κράτος», εξήγησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, στη συνέντευξη Τύπου μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

Παρόλο που η βοήθεια αυτή θα αυξηθεί από τα 400 στα 450 ευρώ για όσους ανέργους «έχουν, τουλάχιστον, υπό τη μέριμνά τους δύο μέλη της οικογένείας τους, πλέον του συζύγου ή του συντρόφου τους», οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της καθίστανται εφεξής πολύ πιο αυστηρές.

Όσοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο του επιδόματος ανεργίας και ζουν με κάποιον γονέα, ή πρόγονο που το ποσό που κερδίζει, εάν μοιρασθεί δια τον αριθμό των μελών της οικογένειας, υπερβαίνει τα 481 ευρώ μηνιαίως δεν θα έχουν δικαίωμα σε κανενός είδους βοήθημα.

Σύμφωνα δε, με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ, η νέα αναπροσαρμογή της χορήγησης του βοηθήματος γίνεται με γνώμονα «την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών» και το πρόγραμμα εστιάζεται σε όσους φέρουν στις πλάτες τους την οικογένειά τους και όχι εκείνους που διαθέτουν ένα «οικογενειακό δίχτυ ασφαλείας».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση μίας οικογένειας, της οποίας τα δύο παιδιά είναι άνεργα και οι γονείς έχουν κοινά εισοδήματα ύψους 8.000 ευρώ τον μήνα. Στην περίπτωση αυτή, τα παιδιά δεν θα έχουν δικαίωμα στο βοήθημα των 450 ευρώ, ενώ έως σήμερα συνέβαινε το αντίθετο.

Άλλο παράδειγμα που ανέφερε η Μπάνιεθ κάνει λόγο για μία οικογένεια στην οποία συμβιώνουν γιος, μητέρα και παππούδες, όπου οι τελευταίοι κερδίζουν 900 ευρώ τον μήνα, ο γιός 1.000 ευρώ, και η μητέρα έχει ξεπεράσει το όριο του επιδόματος ανεργίας. Σε αυτήν την περίπτωση η μητέρα μπορεί να λάβει το βοήθημα, καθώς τα συνολικά μηνιαία εισοδήματα της οικογένειας, διαιρεμένα δια του τέσσερα, είναι κατώτερα από τα 481 ευρώ.

Το βοήθημα των 400 ευρώ αποτελεί το μοναδικό εισόδημα για την επιβίωση πολυάριθμων οικογενειών στην Ισπανία, όπου 1.737.600 νοικοκυριά έχουν όλα τα μέλη τους ανέργους.

Η κυβέρνηση με την ευκαιρία ανακοίνωσε και την νέα τραπεζική μεταρρύθμιση, η οποία επρόκειτο αρχικά να εγκριθεί και αυτή σήμερα, αλλά τελικά αυτό θα γίνει την επόμενη Παρασκευή.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει τη βελτίωση του μηχανισμού επίβλεψης του τομέα, στα πλαίσια της κατευθυντήριας γραμμής της πίστωσης των 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Ευρωζώνη τον Ιούνιο.

«Είχαμε προετοιμάσει ένα νομοθετικό διάταγμα», τόνισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία, «όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζήτησε μία εβδομάδα επιπλέον προκειμένου να το αναλύσουμε από κοινού, εμείς αποδεχθήκαμε αυτό το αίτημα και το νομοθετικό διάταγμα θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα».

Πρόθεση της Μαδρίτης είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους δείκτες ρευστότητας που απαιτούνται για τον τομέα και να ενισχύσει τον κρατικό έλεγχο στις τράπεζες που θεωρείται πως δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, σύμφωνα με το κείμενο του νομοθετικού διατάγματος που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fitch προς Ισπανία: Ζητήστε συνολική διάσωση και δε θα σας υποβαθμίσουμε

Το στρουμφοχωριό υπάρχει και είναι στην Ισπανία!-φωτο και video

Άλλα 50 ευρώ δίνει στους άνεργους η Ισπανία

Ρεκόρ σημειώνουν τα «τοξικά» δάνεια στην Ισπανία

#TAGS MM