Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αιματηρές ταραχές με δύο νεκρούς στην Ινδία

Αιματηρές ταραχές με δύο νεκρούς στην Ινδία

Ένας έφηβος σκοτώθηκε στις ταραχές χθες Σάββατο, είπε ο Μοχάμαντ Ουσμάν, γιατρός σε νοσοκομείο στο βόρειο Κασμίρ.

 

Η Ινδική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών χθες Σάββατο στο Κασμίρ, σκοτώνοντας έναν έφηβο και έναν 30χρονο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Στο Ινδικό Κασμίρ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής εδώ και έξι εβδομάδες, με τουλάχιστον 22 ανθρώπους–στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, αρκετοί εκ των οποίων ηταν έφηβοι–να έχουν βρει το θάνατο από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και διαδοχικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας.

Νέες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ξέσπασαν χθες, μια ημέρα μετά το θάνατο τεσσάρων διαδηλωτών και τους τραυματισμούς 75 σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία που κράτησαν επί ώρες.

Κάτοικοι του ομόσπονδου κρατιδίου λένε ότι οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητες· η Ινδική κυβέρνηση κατηγορεί αυτονομιστές και τη Λασκάρ ε Τάιμπα, μια εξτρεμιστική παράταξη στο Πακιστάν, ότι “υποκινούν” τη βία.

Το ζήτημα του Κασμίρ βρίσκεται στο επίκεντρο της μακρόχρονης διένεξης Ινδίας-Πακιστάν από το 1947 κι έχει προκαλέσει τους τρεις από τους πολέμους στους οποίους έχουν εμπλακεί τα δύο κράτη, τα οποία διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια από το 1998.

“Ορισμένοι έχουν σκοπό να εκτρέψουν την οργή της νεότερης γενιάς σε αρνητική κατεύθυνση με εγωιστικά κίνητρα”, ανέφερε ο Όμαρ Αμπντάλα, πρωθυπουργός της κρατικής κυβέρνησης στο Κασμίρ.

“Καταδικάζουμε αυτή τη βάρβαρη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών”, είπε από την πλευρά του ο αυτονομιστής ηγέτης Μιρουάιζ Ουμάρ Φαρούκ, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον σύλληψη στη Σριναγκάρ. “Καλούμε την διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη ειδικά, να παρέμβουν για να σώσουν το λαό μας που καταδιώκεται διότι απαιτεί την ελευθερία του από την Ινδία”.

Τα επεισόδια ώθησαν την κυβέρνηση της Ινδίας να μεταφέρει δυνάμεις του στρατού στη Σριναγκάρ–θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ–για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, για την “αποκατάσταση της τάξης” στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε