Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλγερία: Συνελήφθη ένας από τους ενόπλους που κρατούν ομήρους – 30 αγνοούμενοι

Αλγερία: Συνελήφθη ένας από τους ενόπλους που κρατούν ομήρους – 30 αγνοούμενοι

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας συνέλαβαν έναν από τους ενόπλους που κρατούν ομήρους στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Watan, ο συλληφθείς, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είπε στους ανακριτές ότι η ομάδα των ενόπλων αποτελούταν από συνολικά 32 άτομα και επιβεβαίωσε ότι ανήκει σε μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi). Επικεφαλής της οργάνωσης αυτής είναι ο μονόφθαλμος Αλγερινός, Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.

Το πρακτορείο APS είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 18 από τους ένοπλους ισλαμιστές που κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους. Η επιχείρηση του στρατού συνεχίζεται.

Οι αλγερινές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου 100 ξένους, αλλά εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων 30. “Περίπου εκατό ξένοι πολίτες από τους 132 ομήρους που είχαν συλληφθεί όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Τιγκαντουρίν έχουν αφεθεί ελεύθεροι”, διευκρίνισε το APS, το οποίο επικαλείται πηγή της ασφάλειας. Η τύχη των υπολοίπων -δηλαδή το αν εξακολουθούν να κρατούνται ή έχουν σκοτωθεί- δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, σημείωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις “αλλάζει γρήγορα”.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. “Είμαστε σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση της Αλγερίας και ήμασταν σαφείς ότι η βασική προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ομήρων”, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τόμι Βίτορ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε για την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον χθες, διευκρίνισε ο Βίτορ. “Έχουμε διαρκή επαφή με τους άλλους διεθνείς εταίρους μας, όπως και με το γραφείο ασφάλειας της BP στο Λονδίνο”, σημείωσε ο Βίτορ. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η κατάσταση “είναι σε εξέλιξη και είναι ευαίσθητη” και σημείωσε ότι “η δική μας μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ομήρων”.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας μετέδωσε ότι οι απαγωγείς που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πρότειναν την ανταλλαγή των Αμερικανών που κρατούν στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας με δύο μαχητές που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αξίωσαν από τη Γαλλία να “διαπραγματευτεί” το τέλος του πολέμου στο Μαλί.
Αυτοί κατονόμασαν τους μαχητές που θέλουν να απελευθερωθούν ως την Πακιστανή Αάφια Σιντίκι και τον Αιγύπτιο Όμαρ Αμπντελραχμάν, που είναι γνωστός ως “ο τυφλός σεΐχης”, πρόσθεσε το ANI, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της οργάνωσης που έκανε την επίθεση στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί όμηροι κρατούνται.

Το ANI μετέδωσε ακόμη ότι η οργάνωση αυτή πρότεινε επίσης “στην Γαλλία και στην Αλγερία να διαπραγματευτούν για το τέλος του πολέμου που διεξάγει η Γαλλία στο βόρειο Μαλί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στην Αλγερία! – Οι απαγωγείς ετοιμάζουν νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Θρίλερ με τη σφαγή ομήρων στην Αλγερία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε