Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

«Ανάσα» για Μπερλουσκόνι – Πέρασε ο προϋπολογισμός λιτότητας

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρώτος… σκόπελος για την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεπεράστηκε με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011.

Η ιταλική Γερουσία υιοθέτησε τον προϋπολογισμό λιτότητας αποφεύγοντας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παρατηρητές να προκαλέσει περισσότερους πολιτικούς τριγμούς στη χώρα. Υπάρχει βέβαια και ένας δεύτερος σκόπελος να ξεπεράσει ο «καβαλιέρε»: την ψηφοφορία επί μιας πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στις 14 Δεκεμβρίου.

«Ο νόμος σταθερότητας» υπερψηφίστηκε από τους γερουσιαστές του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τους συνάδελφούς τους της «Λέγκας του Βορρά» και του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» του Φίνι, ενώ η αντιπολίτευση (Ιταλία των αξιών,Δημοκρατικό κόμμα) καταψήφισε.

Συνολικά υπερψήφισαν 161 γερουσιαστές, ενώ 127 καταψήφισαν και πέντε απείχαν. Έχει προηγηθεί η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού στην Κάτω βουλή.

Σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου, αλλά κι ενός “συμπληρώματος” προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον μήνα Ιούλιο, συνολικά 25 δισ. ευρώ εξοικονομούνται για το ιταλικό δημόσιο για τα έτη 2011 και 2012, ώστε το ’12 πλέον το δημόσιο έλλειμμα να μην ξεπερνά το 2,7% του ιταλικού ΑΕΠ, από 5,3% το 2009, κι ενώ το εξωτερικό κρατικό χρέος αγγίζει και το 118,5% του ΑΕΠ φέτος.

Διατηρήθηκαν, όμως, μισθολογικά προνόμια για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όπως και τα αυξημένα επιδόματα για την ανεργία, με πίεση που έγινε τελευταία από το κόμμα του Φίνι, ενώ παραχωρήθηκαν -σε αντιστάθμισμα εσόδων- αρκετές συχνότητες για ψηφιακή τηλεόραση.

Όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος φιλανθρωπικών οργανώσεων (το πέντε τοις χιλίοις) αυτοί μειώθηκαν περαιτέρω, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πάντως ότι τα ελλείποντα έσοδα θα βρεθούν σε εφαρμογή ενός νόμου, που θα φέρει προς ψήφιση σύντομα.

Το κόμμα του Φίνι διαβεβαίωσε ηχηρά ότι θα επιδείξει “υπευθυνότητα” υπερψηφίζοντας και στα δύο νομοθετικά σώματα τον προϋπολογισμό, την ώρα που μαίνεται στην ευρωζώνη ο φόβος διάδοσης της περίφημης κρίσης του χρέους κι οι προβλέψεις των χρηματαγορών είναι οπωσδήποτε απρόβλεπτες.

Πράγματι, αυξάνονται και τα επιτόκια και τα σπρεντς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, σε ιστορικά ύψη-ρεκόρ κατά τις τελευταίες λίγες ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε