Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυτονομιστικό κόμμα προηγείται για πρώτη φορά στο Βέλγιο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο, φέρουν να προηγείται ένα αυτονομιστικό κόμμα των Φλαμανδών, το Ν-VA, με ποσοστό 29%.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ποσοστό καθώς είναι ένα κίνημα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι προβλέψεις της οποίας βασίζονται σε μερικά αποτελέσματα το N-VA βρίσκεται αρκετά μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) του σημερινού πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, ο οποίος συγκεντρώνει μόνο το 17,5% των ψήφων. Το φλαμανδικό κόμμα Open VLD φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 14,5%, ενώ το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang κερδίζει 12,5%.

Την ριζική αλλαγή στην λειτουργία του Βελγίου ζήτησε ο ηγέτης του N-VA, Μπαρτ Ντε Βέμπερ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνεργασία με τα άλλα κόμματα. “Οι Φλαμανδοί ψήφισαν για την αλλαγή, δεν θα τους απογοητεύσουμε. Το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί” δήλωσε ο κ. Ντε Βέμπερ, ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του κόμματός του στις Βρυξέλλες. “Εβδομήντα στους εκατό Φλαμανδούς δεν μας ψήφισαν. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε νέες γέφυρες με τα άλλα κόμματα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σε συνταγματικό και οικονομικό επίπεδο” πρόσθεσε ο επικεφαλής του N-VA. “Κανένας δεν επιθυμεί να εμποδίσει την χώρα. Χρειάζεται μία δομή που να λειτουργεί. Είναι περιττό να οπισθοδρομήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί” σημείωσε ο Μπαρτ Ντε Βέμπερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε