Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δεν δέχεται έλεγχο για πυρηνικά η Συρία

Δεν δέχεται έλεγχο για πυρηνικά η Συρία
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2010 | 20:23
Πρώτη δημοσίευση: 20.02.2010 | 20:13

Απέρριψε τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας(ΙΑΕΑ) να επιτρέψει την άνευ περιορισμών πρόσβαση των επιθεωρητών της υπηρεσίας του ΟΗΕ σε εγκαταστάσεις της.

Η ΙΑΕΑ σημειώνει σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ότι τα μόρια ουρανίου που βρέθηκαν σε συριακή εγκατάσταση που βομβαρδίστηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2007, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε μυστική πυρηνική δραστηριότητα στο εργοστάσιο αυτό.

Στην ίδια έκθεση, η υπηρεσία του ΟΗΕ ζητεί από τη Συρία να υιοθετήσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της ΙΑΕΑ, το οποίο επιτρέπει τις άνευ περιορισμών επιθεωρήσεις όχι μόνον στις εγκαταστάσεις που έχουν δηλωθεί ως πυρηνικές, αλλά και πέραν αυτών, για να ελεγχθεί αν υπάρχει μυστική πυρηνική δραστηριότητα.

"Είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία μη διάδοσης (των πυρηνικών όπλων) μεταξύ της υπηρεσίας και της Συρίας και επιτρέπουμε στους επιθεωρητές να έρχονται βάσει αυτής της συμφωνίας", δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ. "Δεν θα επιτρέψουμε τίποτε πέραν της συμφωνίας αυτής επειδή η Συρία δεν έχει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Συρία δεν είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τις άλλες εγκαταστάσεις της στους επιθεωρητές", προσέθεσε.

 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο