Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δημοσκόπηση – Γαλλία: Αυξάνει τη διαφορά ο Ζιπέ από τον Σαρκοζί στις προκριματικές της κεντροδεξιάς

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ αύξησε το προβάδισμά του έναντι του Νικολά Σαρκοζί για το χρίσμα της κεντροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, έδειξε σήμερα μια δημοσκόπηση.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, είχε αρχικά μικρύνει τη διαφορά του από τον Ζιπέ όταν ανακοίνωσε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του τον Αύγουστο με ένα πρόγραμμα επιβολής νόμου και τάξης. Όμως η σκληροπυρηνική στρατηγική του φαίνεται ότι αποβαίνει σε βάρος του καθώς πλησιάζει η προκριματική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, ο Ζιπέ θα κερδίσει το 41% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 20 Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων από τον περασμένο μήνα, ενώ ο Σαρκοζί χάνει τρεις μονάδες και πέφτει στο 30%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Ipsos και το ερευνητικό ινστιτούτο Cevipof.
Κανένας από τους πέντε άλλους, λιγότερο γνωστούς υποψηφίους δεν συγκεντρώνει πολλές ψήφους, πράγμα που σημαίνει πως οι Σαρκοζί και Ζιπέ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών στις 27 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ζιπέ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 1995 έως το 1997 και αργότερα διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας, θα κέρδιζε εύκολα αυτόν τον δεύτερο γύρο με 60% των ψήφων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).
Ο νικητής των προκριματικών της κεντροδεξιάς έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, με δεδομένα την πολύ χαμηλή δημοτικότητα του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και τις διενέξεις μεταξύ των υποψηφίων της κεντροαριστεράς.
Ο αντίπαλος στον δεύτερο γύρο του νικητή των προκριματικών πιθανολογείται ότι δεν θα είναι ένας σοσιαλιστής, αλλά η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν που, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της, πιστεύεται ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο.
Όποιος είναι πρόθυμος να πληρώσει 2 ευρώ και να υπογράψει μια δήλωση ότι συμμερίζεται τις αξίες της κεντροδεξιάς μπορεί να λάβει μέρος στις προκριματικές εκλογές, που δεν περιορίζονται μόνο στα μέλη του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικανοί των Σαρκοζί και Ζιπέ.
Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο Ζιπέ θα έχει την ισχυρή στήριξη κεντρώων ακόμη και αριστερών ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές, καθώς τον υποστηρίζει πάνω από το 90% των ψηφοφόρων αυτών.
Ο Σαρκοζί έχει μικρό προβάδισμα επί του Ζιπέ μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, με 51% έναντι 49% του Ζιπέ.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε πως μόνο 4% των ψηφοφόρων είναι ικανοποιημένοι από τον Ολάντ.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου μεταξύ 17.047 ψηφοφόρων. Στο τμήμα της που αφορά τις προκριματικές ελήφθησαν υπόψη μόνο τα 1.217 πρόσωπα που δήλωσαν σίγουρα ότι θα ψηφίσουν σ’ αυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε