Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Έξι νεκροί στην Πολωνία – «Φουσκώνει» κι απειλεί ο Βίστουλας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τους έξι έφτασαν οι νεκροί στην Πολωνία, ενώ τουλάχιστον 500 άνθρωποι, κάτοικοι της Κρακοβίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αιτία η στάθμη του ποταμού Βίστουλα που ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ένα ξενοδοχείο εκκενώθηκε λόγω των πλημμυρών, ενώ η δημοτική αρχή της πόλης ανακοίνωσε το κλείσιμο πολλών σχολείων που απειλούνται από τις πλημμύρες.

Σε άλλες περιοχές της νότιας Πολωνίας και κυρίως στη Σιλεσία χιλιάδες άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές από τα σωστικά συνεργεία. Πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ υποσχέθηκε υλική βοήθεια προς τους κατοίκους, ενώ Γαλλία και Γερμανία θα αποστείλουν μεγάλης ισχύος αντλίες στην Πολωνία (από πέντε έκαστη) για να βοηθήσουν τις αρχές να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες.

Δεν αποκλείεται, οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών να οδηγήσουν και στην αναβολή των προεδρικών εκλογών της χώρας που είναι προγραμματισμένες για τις 20 Ιουνίου.

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι σε καταστάσεις εξαιρετικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών, δε μπορούμε να διεξάγουμε εθνικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών, ούτε κατά τη διάρκεια αυτών των καταστάσεων, ούτε για 90 ημέρες μετά από τέλος αυτών των καταστάσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πιότρ Γουιντσόρεκ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Το πολωνικό Σύνταγμα ορίζει ακόμη ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών το Συμβούλιο των υπουργών δύναται να κηρύξει για μία περίοδο τριάντα ημερών ή και περισσότερων ένα τμήμα ή το σύνολο του κράτους σε κατάσταση καταστροφής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε