Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελεύθερος ο Τζαφάρ Παναχί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επιβεβαιώθηκε η είδηση πως ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, που κρατούνταν φυλακισμένος από την 1η Μαρτίου, αφέθηκε ελεύθερος.

Η απελευθέρωση του Παναχί ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Τεχεράνης αλλά και η σύζυγός του, Ταχερέχ Σαεεντί. Ο Παναχί, τιμημένος με πολλά διεθνή βραβεία, ήταν υποστηρικτής του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί στις περσινές προεδρικές εκλογές στο Ιράν. Συνελήφθη το Μάρτιο μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του. Λίγο αργότερα τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του αφέθηκαν ελεύθερα.

Υπέρ της απελευθέρωσής του τάχθηκε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Χαρακτηριστική η κίνηση της Ζιλιέτ Μπινός, παραλαμβάνοντας το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών. Η Γαλλίδα ηθοποιός σήκωσε μια ταμπέλα με το όνομα του Παναχί και δήλωσε: «το λάθος του είναι πως είναι ένας καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος ανεξάρτητος».

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, μάλιστα, παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου για τη φυλάκιση και την απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη. Ο Παναχί επρόκειτο να βρίσκεται φέτος στην κριτική επιτροπή των Καννών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε