Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίσημα κατηγορούμενη για κατάχρηση η Πενέλοπι Φιγιόν

Επίσημα κατηγορούμενη για κατάχρηση η Πενέλοπι Φιγιόν

Σχεδόν ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν και επίσημα έρευνα για τη σύζυγο του υποψηφίου της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Η Πενέλοπι Φιγιόν κατηγορείται πως πήρε ως αμοιβή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εργασία που δεν έκανε ποτέ.

Είναι το νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο αργομισθίας που έχει ονομαστεί penelopegate και δεν αποκλείεται να στοιχίσει στον συντηρητικό υποψήφιο την προεδρία. Η αγγλικής καταγωγής Πενέλοπι Φιγιόν θα ερευνηθεί λόγω της υποψίας κατάχρησης δημοσίου χρήματος, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η απόφαση, που λαμβάνεται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη έρευνας για τον ίδιο τον Φιγιόν για την ίδια υπόθεση, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την ασταθή πορεία της προεδρικής του καμπάνιας.

Ο 63χρονος Φιγιόν, ο κύριος συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους τον Απρίλιο και Μάιο, είχε το προβάδισμα νίκης μέχρι την αποκάλυψη στο τέλος Ιανουαρίου των κατηγοριών πλασματικής εργασίας της συζύγου του.

Click4more: Φιγιόν: Δικηγόρος ομολόγησε ότι του έκανε δώρο πανάκριβα κουστούμια

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Le Canard Enchaine, η κυρία Φιγιόν είχε πληρωθεί με μισθό περίπου 500.000 ευρώ σε διάστημα οκτώ χρόνων ως βοηθός του συζύγου της όταν ήταν βουλευτής, και αργότερα ως βοηθός του διαδόχου του. Το περιοδικό είπε ότι υπήρχαν πολύ λίγες ενδείξεις ότι είχε όντως εργαστεί.

Ο Φιγιόν, θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, έχει κατρακυλήσει στην τρίτη θέση σε δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να φθάσει στον δεύτερο γύρο.

Ενώ αρνείται τις κατηγορίες ότι έδρασε παράνομα, ο Φιγιόν παραδέχθηκε ότι πήρε λάθος αποφάσεις και για το θέμα της συζύγου του και για την αποδοχή του ακριβών κοστουμιών ραμμένων στα μέτρα του που δέχθηκε ως δώρο από έναν δικηγόρο γνωστό για το ρόλο του σε διακανονισμούς στην Αφρική.

Ο συντηρητικός υποψήφιος έχει κατηγορήσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι διεξάγει έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον του, και έχει αντισταθεί σε πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε